Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn au venit cu o declarație comună privind invalidarea alegerilor pentru primarul din Chișinău. Potrivit lor, decizia de invalidare a alegerilor subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului. Și ei se așteaptă ca autoritățile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor primăriei de la Chișinău.

„Invalidarea netransparentă a alegerilor primăriei de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Moldovei în seara zilei de 25 iunie, privează populația Chișinăului de primarul ales, democrat, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară în Alegerile din 3 iunie. Această decizie subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului. Trebuie remarcat că nici unul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor”, se arată în declarația comună a celor doi oficiali.

Ei mai spun că o justiție independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-o manieră transparentă, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt piloni ai oricărei democrații. „Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum mărturisește Acordul nostru de asociere”, subliniază declarația.

În declarație se mai spune că Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale ca fiind unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare îndelungată a cetățenilor moldoveni.

„În acest scop, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor primăriei de la Chișinău, recunoscute și de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor”, susțin Mogherini și Hahn.

Amintim că, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Chișinău ți a instanței de nivelul întâi, prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile. Decizia a fost pronunțată luni seara, 24 iunie, în timp ce în fața CSJ se desfășura un protest, iar manifestanții cereau validarea mandatului primarului ales.