/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Cunoaște-o pe Carina Donskaia, tânăra a cărei colecție vestimentară inspirată de Ștefan cel Mare a făcut furori în ziua prezentărilor

27 iunie 2018, ora 20:51

Pasiunea pentru haine, Carina o are încă din copilărie, atunci când croia haine pentru păpuși. Primele piese vestimentare le-a creat la vârsta de 15 ani la mașina de cusut a mamei. Ulterior a decis să-și încerce norocul la facultatea de Drept… La scurt timp, a realizat că designul vestimentar este domeniul în care vrea să activeze.

Scopul meu în realizarea unei haine era de a acoperi defectele și de a scoate punctele tari în evidență. Primele haine erau pantaloni, fuste și deja în anul doi am trecut la vestimentație mai complicată – sacouri, hainele bărbătești. Cred că toți prietenii mei au câte o haină pe care eu am făcut-o”, afirmă Carina Donskaia, designer vestimentar.

Anul acesta, tânăra a absolvit facultatea de Arte Plastice și Design. Colecția de licență, intitulată „Legendarii”, a făcut furori în ziua prezentărilor, iar juriul i-a acordat nota 10 cu mențiune. S-a inspirat din stilul dandy, apărut în 1859 la casele regale.

Este un stil cu croi special, cu gust. Totodată, am pus accentul pe personalitatea lui Ștefan cel Mare. Consider că este o personalitate legendară și care merită să fie introdusă în vestimentația noastră. În realizarea colecției m-a susținut Vasile Vozian”, povestește tânăra.

Toate piesele vestimentare au fost create manual, iar cămășile au fost inspirate de la ia tradițională bărbătească.

Pe mânecă am brodat denumirea colecției – Legendarii, care persistă în toată colecția – ori chipul lui Ștefan cel Mare, ori broderia”, Carina Donskaia, designer vestimentar.

Pentru a crea colecția, tânăra a muncit aproape trei luni, zi și noapte. A folosit stofe, pe care le-a cumpărat din Moldova, Ucraina și România. Doar un metru de stofă costă câteva sute de lei. Întreaga colecție a costat-o … aproape 2 mii de euro. Zilele trecute, tânără a participat la un concurs internațional de design la Iași, unde a reușit să ocupe un loc de frunte.

Conceptul a fost primit bine. Mi-a plăcut că oamenii au aplaudat când a intrat și ieșit în scenă – colecția. Mi-a plăcut reacția lor”, spune Carina.

Tânăra colaborează și cu artiștii de la Chișinău, care îi poartă ținutele. Totuși, designerul a recunoscut că tinerii talentați din acest domeniu se ciocnesc cu o serie de probleme.

Designerii sunt priviți ca niște croitori, cu părere de rău. Chiar dacă tu ești persoana care desenezi, care faci schițele și proiectezi totul. Ca să ne permitem să putem exista ca designeri, pentru prima perioadă nu este destul să lucrezi în domeniu, este nevoie de încă un job”, Carina Donskaia.

Și chiar dacă tinerii talentați creează lucruri originale, oamenii nu sunt gata să le poarte.

„Frica tineretului de a purta, de a fi diferit. Tineretul nostru este încă inhibat. Mă bucur când apare vreo persoană care vrea să fie foarte diferit. Cu părere de rău, încă nu avem această nebunie a îmbrăcămintei”, susține tânăra.

Preconizează să lanseze noi colecții, dar acum vrea să se focuseze pe studii.

Chiar dacă voi face studiile peste hotare, mă întorc înapoi. Neapărat mă întorc, pentru că tind să fiu pe loc – în țară”, afirmă Carina.

Visul ei este să-și deschidă un atelier, iar hainele pe care le creează să fie purtate de oamenii din întreaga lume.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Tudor Bigu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram