Persoanele cu nevoi speciale sunt nemulțumite de modul cum este reformat „sistemul de dizabilitate” în Moldova. Oamenii susțin că sunt nevoiți să stea zile întregi la coadă la Direcția Asistență Socială din sectorul Botanică, pentru a-și prelungi gradul de dizabilitate.

Aceasta femeie a venit a doua zi la Direcția Asistență Socială pentru a obține prelungirea gradului de dizabilitate pentru copilul său de 5 ani.

Copilul s-a născut cu cataractă. Eu am nevoie să-i prelungesc grupa de invaliditate, iar pentru aceasta trebuie să aștept aici foarte mult timp. Înainte era pe înscriere, ne înscriam la Centrul Mamei și Copilului ne spuneau ziua când să venim… Veneam, era comisie, iar în următoarea zi primeam certificat și plecam. Dar aici ne-au spus că trebuie să mai așteptăm trei săptămâni”.

De ce ei nu spun la ce oră să ne prezentăm? De ce eu ar trebui să vin pe data de 10 să stau iarăși în rând și iarăși să pierd o zi. Aseară a venit un om care era primul la rând de la ora 5 dimineața”.

Noroc că m-a adus taxistul, dar așa nu mai găseam niciodată în viață. Tremur și nu pot ține nimic în mână nici nu știam unde să mă duc și așa am întârziat cu documentele”.

O altă femeie care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul spune că are grupă de invaliditate de zece ani, doar că așa bătaie de joc ca acum nu a mai fost.

Acum trebuie să vii să te programezi chiar dacă ai tot pachetul de documente. Vii și te programezi apoi așteaptă o săptămână sau cât este necesar. Ieri era imposibil. Am stat toată ziua și nu am reușit să intru”.

Cei de la asistență socială spun că aceste cozi apar din cauza medicilor de familie.

Foarte multe persoane vin cu documentele necompletate până la urmă și suntem nevoiți să întoarcem persoana înapoi la medicina de familie”, Mihail Vieru, asistent social.

Contactat de TV8, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății ne-a spus că în două săptămâni vor fi create structuri teritoriale în fiecare sector din Chișinău și problema va fi rezolvată.

La moment suntem în proces de identificare a spațiilor și angajării personalului care vor activa în cadrul structurilor teritoriale ale consiliului”, a declarat Cristina Stratulat, purtător de cuvânt.

Noul mecanism de determinare a dizabilității a fost aprobat de Guvern încă în luna martie.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Oleg Cozlov.