Procuratura Anticorupție a transmis în judecată dosarele privind redobândirea frauduloasă a cetățeniilor românești. Patru persoane care au acționat împreună sunt învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de trafic de influență. Ei cereau până la 17 000 de euro pentru serviciile acordate.

Oamenii legii au stabilit că, în perioada 2013 – prezent, o companie privată din capitală, sub pretextul acordării consultaţiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei românești, a solicitat şi a primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, sume bănești considerabile. Învinuiții susţineau că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor României și că astfel ar putea ușura redobândirea cetățeniei românești. 

Persoanele învinuite, în lipsa solicitanților, depuneau actele necesare pentru obținerea cetățeniei românești și Jurământul de credință faţă de Statul Român, perfectau viza de reședință fictivă și conturi bancare în România și garantau obținerea rapidă a cetățeniei românești.

Figuranții cereau de la clienți sume deosebit de mari în mărime de la 1500-2000 euro (pentru depunerea jurământului în regim de prioritate) și de la 5000-17000 euro (pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului).

Învinuiții și-au recunoscut vina și sunt plasați sub control judiciar. Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 150 000 la 300 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.