Copiii cu dizabilități nu sunt înmatriculați în clasa întâi dar direct în clasa a cincea. Acest lucru se întâmplă în satul Congaz, Găgăuzia. Deși părinții cer înmatricularea, solicitările lor sunt întâmpinate cu refuz și cu sugestia ca copii să fie școlarizați acasă. Problema a fost enunțată în cadrul unei conferințe de presă de un grup de părinți din localitate și de Centrul de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi. Ministerul a declarat pentru TV8 ccă cazul va fi cercetat.

Svetlana a încercat anul trecut să-și înmatriculeze copilul în clasa întâi la școala auxiliară internat din Congaz, dar i s-a spus că deja de cinci ani, nu se mai admit copii la studii. „Așa o impresie că toți copiii s-au însănătoșit. Directoarea mi-a spus că mai sunt încă patru copii care necesită înmatricularea, dar pentru cinci copii nu va deschide o clasă, și ne-a sugerat să dăm copilul direct în clasa a cincea”, povestește Svetlana.

Femeia a adunat documentele necesare și s-a adresat la ministerul Educației. „Ministerul ne-a refuzat solicitarea, și ne-a sugerat să școlarizăm copilul acasă. Noi ne-am adresat la toate instanțele, inclusiv la bașcan, dar fără rezultat”, explică Svetlana mama unui copil cu dizabilitati.

„Nu există temei juridic pentru care ministerul să nu accepte înmatricularea copiilor clasa întâi”, afirmă jurista Centrului de Asistență Juridică pentru persoane cu Dizabilitați, Elena Stajilă.

Contactat de reporterul TV8, Valentin Crudu, șeful direcției învățământ preșcolar, primar, secundar și general din cadrul ministerului Educației ne-a relatat că drept răspuns la solicitarea părinților de a înmatricula copii la școala auxialiară, li s-a recomandat să îi înmatriculeze la școala generală, pentru că aceștia nu necesită școlarizarea în școli speciale. Iar cazul copiilor care învață în clase necorespunzătoare va fi cercetat de către minister.