Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat o declarație prin care se declară îngrijorat din cauza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Despre acest fapt a informat primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Raileanu, prezent la întâlnire.

Potrivit declarației „decizia Curții de Apel este o amenințare directă pentru buna funcționare a democrației locale moldovenești și o intervenție fără precedent a puterii judiciare în procesul democratic. Este o decizie foarte îngrijorătoare pentru viitorul democrației moldovenești”.

Declarația privind invalidarea alegerilor de la Chișinău a fot votată de către de membrii Comitetului de Monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul unei întâlniri la Istanbul. Potrivit lui Răileanu, care este delegat la Comitetul de Monitorizare în Istanbul la Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, întâlnirea oficială se axează pe situația privind alegerile locale anticipate din 20 mai 2018 în șapte localități, inclusiv Chișinău și Bălți, și se discută în cadrul reuniunii de monitorizare a Congresului autorităților locale și regionale. La întâlnire au participat aproximativ 120 de delegații, formate din autorități locale și regionale și primari din 47 de țări.