„Rolul sistemului judiciar nu este de a modifica alegerea oamenilor. Niciunul dintre participanții la procesul electoral nu a solicitat anularea alegerilor”. Este o nouă reacție a Comisarului European pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, expusă pe o rețea de socializare.

Potrivit lui este fără precedent faptul că practici obișnuite, normale pentru alte procese electorale anterioare din Republica Moldova, au fost considerate încălcări ale regulilor electorale și motiv de invalidare a alegerilor. Ieri, și înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini s-a declarat îngrijorată în legătură cu situația post-electorală din Republica Moldova și a cerut autorităților moldovene să ia măsuri pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor din Chișinău.

Tot, astăzi, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a publicat un mesaj oficial, în care critica „decizia netransparentă” a Curții Supreme de Justiție din Moldova de a invalida alegerile din 3 iunie. Decizia este apreciată ca fiind „o amenințare la adresa democrației în Moldova”. În declarația Departamentului de Stat se mai spune că decizia Curții este „neobișnuită” și „nepotrivită” și că „zădărnicește” dorința exprimată la alegeri de poporul R.Moldova și „dăunează” respectului legii și principiilor democratice.