Dosarul a doi ofițeri de investigații din Bălți, reținuți în flagrant, împreună cu ofițerii SIS, la sfârșitul lunii aprilie anul curent, fiind acuzați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, trimis în judecată.

Urmărirea penală a fost pornită în baza materialele preliminare transmise de SIS referitor la eventualele activități ilegale a doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Bălți, care în mod abuziv, extorcă de la persoane constrânse sume bănești, precum și denunţul unui cetățean depus la Procuratura Anticorupție.

Astfel, potrivit procuraturii, începând cu 5 aprilie 2018, ofițerii vizați, sub pretextul nedocumentării unui pretins caz de păstrare a substanțelor narcotice în automobilul condus de către denunțător și neatragere la răspundere conform legislației, au pretins și primit bani în sumă de 4 000 lei, transmiterea cărora a fost făcută sub controlul procurorilor.

Prin acţiunile sale intenţionate, cei doi polițiști au comis infracţiunea prevăzută de art. 324 alin. (4) Cod penal – corupere pasivă, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 300 la 400 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la șapte la zece ani.

Totodată, în cadrul perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale ofițerilor de investigație nominalizați, au fost depistate și ridicate pachețele de cannabis și muniții.

Pe aceste fapte, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat și au fost pornite două cauze penale pentru păstrarea ilegală a drogurilor în proporții mari și fără scop de înstrăinare, precum și pentru păstrarea munițiilor fără autorizația corespunzătoare.