/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Jurnalismul este o muncă grea dacă doriți să fiți împăcați cu propria conștiință

missing
29 iunie 2018, ora 22:16

TV8.md: înseamnă pentru tine un an de TV8?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: În primul rând, este vorba de o muncă titanică a întregii echipe, fiecare membru a căreia a depus eforturi maxime pentru a obține un rezultat la cel mai înalt nivel. Am încercat nu doar să atragem telespectatorul dar să-l și motivăm să rămână fidel postului nostru de televiziune. A fost dificil, dat fiind că, orice lucru efectuat presupune comiterea unor greșeli, important este ca cele din urmă să fie analizate și corectate. A fost greu să fim ținta lipsei de credibilitate, criticii, și chiar, a urii și invidiei. Așa se face însă că astfel de dificultăți sunt o uzanță în ceea ce privește meseria noastră. Este greu, în pofida problemelor interne existente, să vii cu un produs de înaltă calitate, și asta deoarece, telespectatorul nu trebuie să știe ceea ce se întâmplă în spatele cortinei. A fost greu să-ți faci munca calitativ, să ții pasul cu colegii de breaslă, conștientizând că suntem atât de puțini. Am depășit această etapă. Sau, mai corect ar fi să spun: o depășim! Încetișor, pas cu pas, făcând greșeli și lucrând asupra lor. Noi, abia suntem la început de drum și sunt ferm convinsă, că doar printr-un efort comun, muncă colectivă, fie și cu puțini oameni dar profesioniști, se pot realiza multe. Cel puțin, asta cred eu.

TV8.md: Ești prezentatoare de știri de 8 ani. Nu te-ai plictisit de aceasta meserie?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Ideea este că, atunci când îți faci meseria din plăcere, ea nu te poate plictisi. Dacă ar fi să fiu sinceră, prezentarea buletinelor este asemenea unui balsam pentru mine, capacitate de tămăduire a căruia este incredibilă. Este o posibilitate de a deveni un tot întreg cu publicul. Este important să conștientizez că telespectatorul are încredere în mine iar, dacă nu, fiecare cuvânt pe care-l rostesc trebuie să fie unul bine gândit. Tensiunea pe care o simt în timp ce prezint știrile, dat fiind că sunt difuzate în direct, duce la o explozie de adrenalină. Se cere și-o concentrare maximă asupra a ceea ce se întâmplă, deoarece știrea este de parte de a fi „citirea de pe foaie” a unui text străin, acompaniată cu mimici faciale repetate timp de mai mulți ani. Munca în studio este una în echipă și este una coordonată. La drept vorbind, pregătirea pentru emisie este o alergătură continuă! Toate aceste mă umplu de o energie incredibilă și totodată mă epuizează, cât de paradoxal nu ar suna ceea ce spun acum.

TV8.md: Zi de zi prezinți buletinul de la ora 21. Cum sunt serile tale?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Buletinele de seară le prezint două săptămâni în lună, celelalte două îi revin colegii mele, Iulia Budeci. Săptămâna în care nu sunt eu cea care apare pe micile ecrane, sunt responsabilă de difuzarea buletinului. Așa că, indiferent de funcția pe care o îndeplinesc, zilele mele de muncă se sfârșesc la ora 21.30. Iar după o zi de muncă ce să mai vrei? Îți dorește să ajungi acasă, să fii alături de cei dragi. Activitățile pe timpul serii sunt diferite, cea mai iubită este însă să stau de vorbă cu fiica mea. Ea are 12 ani, așa că de la an la an dialogurile cu ea sunt din ce în ce mai interesante.

TV8.md: Îți mai amintești cum a fost prima apariție la tv, în direct?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Bineînțeles! Îmi amintesc foarte bine acea zi. 1 martie 2010. Până a apărea pe ecrane nu am avut nicio experiență în televiziune, doar la radio, acolo unde am activat în diverse proiecte iar timp de doi ani de zile le vorbeam ascultătorilor despre starea vremii. Când am fost invitată să prezint buletinul de știri la postul TV, pe care-l urmăream și-l iubeam, a fost o surpriză pentru mine care a depășit toate așteptările pe care le aveam. Bucuria ceda locul tensiunii. Anume cu astfel de emoții am și prezentat primul meu buletin de știri. Și acum îmi aduc aminte cum tremuram toată, mâinile îmi tremurau vizibil așa că am ales să nu le dezlipesc de masă. Când mă uit, acum, la primele emisii încep să zâmbesc involuntar. Acesta a fost asemena unui test, atunci când simți că amețește, că te doare stomacul însă îți dai bine seama că nu ai dreptul să o dai în bară. Cu timpul a venit și experiența. Starea de tensiune, fie și una ușoară, persistă mereu. De fiecare dată te gândești că nu ai dreptul la greșeală, fiindcă în fața ai un public larg față de care simți o mare responsabilitate – cea de a-i transmite știrea și nu doar de a o citi.

TV8.md: Ce i-ai spune fetiței tale dacă și-ar dori într-o buna zi să devină jurnalist?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Pot afirma cu încredere că-i voi împărtăși toată experiența de care mă bucur. Dar, cel mai important, ce i-aș fi spus cu siguranță: să nu te obosești în a te perfecționa, în a învăța de la cei din jur. Citește, ascultă, uite-te în jur și învață de la cei care te înconjoară chiar dacă ai atins, după părerea ta, cele mai înalte culmi. Și „da” fiți pregătiți, jurnalismul este o muncă grea dacă doriți să fiți și-n continuare împăcați cu propria conștiință.

TV8.md: Unde ți-ai dori să locuiești dacă ai decide să pleci din Moldova?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Nu aș vrea, vreodată, să iau o astfel de decizie. Nicăieri nu e mai bine ca acasă. Sincer, uitându-te la tot ceea ce se întâmplă, analizând situația, ajungi să te îngrozești, gândul de a lăsa totul baltă și a pleca, vine fără să-ți propui. Cu toate acestea, este bine acolo, unde noi nu suntem. Aici, toți îți sunt alături – rudele, prietenii, aici îți este sufletul, până la urmă. Iar noi suntem asemenea unor copaci, dacă-i tai – mor, pentru ca să supraviețuiască trebuie să-i scoți cu tot cu rădăcină, iar rădăcinele noastre sunt anume aici. Cam asta-i situația. Dacă ar fi să vorbim despre țările pe care ași fi vrut să le vizitez, aș călători peste tot unde mi s-ar ivi ocazia. Până la urmă, după cum a spus un mare maestru, a călători înseamnă a trăi.

TV8.md: De unde și despre ce ar fi cea mai tare transmisiune în direct, dacă ai avea ocazia să o faci?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Aș vrea ca interpretul Sting să vină în studioul TV8! Bineînțeles, că ar fi trebuit să îmi îmbunătățesc engleza dacă aș avea onoarea să-l intervievez)) Cred că posibilitatea de a vorbi cu legendele muzicii și cinematografiei m-ar face extrem de fericită.

TV8.md: Cum reușești să te menții în formă. Ce secrete ai?

Iana Stepanenco, prezentatoare știri TV8: Nu am vreun secret, totul este foarte simplu: cât mai mult mers pe jos, șase ore de somn și o alimentație echilibrată. Dar cel mai important – o bună dispoziție alături de cei dragi. Acest lucru este cel mai important, și-l doresc tuturor telespectatorilor TV8!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram