133 de politicieni au fost uciși de la începutul campaniei electorale în Mexic. Acestea sunt datele publicate de presa locală, care face bilanțul politicienilor asasinați, înainte cu câteva zile, de la alegerile prezidențiale și generale din această duminică.

Cetățenii mexicani vor alege, în această duminică, preşedintele şi vor desemna deputaţii, senatorii şi reprezentanţii locali. Cel puţin 71% din atacurile pe teritoriul mexican au vizat autorităţi alese sau candidaţi care au aspirat la mandate locale, în special posturile în municipalităţi. Printre victimele omorurilor în serie figurează aproape 50 de candidaţi pentru mandatele locale la alegerile generale, potrivit AF.

Rudele victimelor sunt devastate:

Totul s-a terminat pentru el și copiii lui. El are copii foarte mici. Nu au împlinit nici măcar 2 ani. Nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă ”.

Peste 18 mii de mandate sunt puse în joc la nivel federal, regional şi local. Unii dintre locuitori spun că sunt îngrijorați de ultimele evenimente din țară:

Vreau o altă viață pentru copiii mei. Ca ei să nu treacă prin ceea ce trecem noi – acum. Ceea ce se întâmplă e grav ”.

Actuala campanie electorală este cea mai violentă trăită vreodată de Mexic, ţară în care s-au înregistrat, de asemenea, 25.339 de omucideri anul trecut. Războiul, lansat în 2006 de către guvernul lui Felipe Calderon împotriva cartelurilor, a fragmentat grupările infracţionale în celule delincvente de mai mici dimensiuni şi violente.