Pentru Partidul Socialiștilor și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr decizia Comisiei Electorale Centrale în ceea ce privește nevalidarea alegerilor în Chișinău nu a fost o surpriză. Reprezentanții acestor două formațiuni politice sunt de părere că trebuia organizat repetat scrutinul electoral local, transmite IPN.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a menționat că decizia Comisiei Electorale Centrale adoptate vineri, 29 iunie, în ceea ce privește concluzia instanței de judecată referitoare la alegerile locale nu a fost una neașteptată. „CEC a încălcat legea pentru că, dacă a fost eliminat din cursă Andrei Năstase, trebuia să organizeze alegeri repetate, adică încă o dată turul doi cu un singur candidat – Ion Ceban. Acum, dacă au fost anulate alegerile și i-au pedepsit pe ambii candidați, atunci trebuiau organizate alegeri noi”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că nu a așteptat din partea CEC vreo decizie diferită de cea adoptată. În opinia lui, este clar că CEC face parte din statul capturat și nu se conduce de buchea legii. „Conform normelor juridice, trebuiau organizate din nou alegeri. Oricum, noi în acest circ n-am fi participat”, spune politicianul. Potrivit lui, hotărârea privind nevalidarea alegerilor nu a fost adoptată nici la CEC, nici în instanța de judecată, dar la sediul PDM.

Potrivit jurnalistului Igor Volnițchi, argumentul Comisiei Electorale Centrale că alegerile repetate nu pot fi organizate cu mai puțin de un an înainte de scrutinul ordinar este neserios. Potrivit lui, nimeni nu a împiedicat CEC să stabilească următoarele alegeri ordinare în municipiul Chișinău în luna iulie sau august 2019 și astfel ar fi putut fi organizat un nou tur al scrutinului local. „Mă îngrijorează precedentul care a fost creat în Republica Moldova”, spune jurnalistul. Igor Volnițchi se întreabă dacă în toamna acestui an ar putea să se repete acest precedent?

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău, desfășurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai și 3 iunie, făcând trimitere la deciziile instanțelor irevocabile de judecată. Totodată, CEC a întrerupt procesul electoral, pe motiv că alegeri noi nu pot fi organizate cu mai puțin de un an până la alegerile ordinare, planificate pentru anul 2019.