Din 1 iulie curent, tinerii și femeile, care vor să inițieze o afacere în domeniul agriculturii, vor putea solicita subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. În cadrul unei conferințe de presă, au fost precizate condițiile pentru beneficiari, perioada de aplicare și suma totală a subvențiilor.

Toți doritorii de a beneficia de oportunitate trebuie să elaboreze un plan de afaceri, în baza cărora vor fi selectate proiectele. Cei care vor convinge autoritățile că au capacități să facă agricultură performantă și că vor deschide cel puțin un loc de muncă în sat, au șanse mari să primească subvenții din partea statului.

Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% vor fi asumate de candidat. Vor fi acceptate proiectele ce nu depășesc un milion de lei. Există câteva condiții principale pentru a obține suportul financiar: să aibă un plan de afaceri credibil, iar investiția să fie amplasată într-o localitate rurală; proiectul ce urmează a fi realizat să nu depășească termenul de 24 de luni; să dețină legal bunul imobil pe care se realizează investiția. Beneficiarii selectați vor trebui să prezinte timp de 60 de zile documentele necesare și să depună suma în proporție de 35%.

În acest an, circa 45 milioane de lei din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vor fi oferiți pentru subvenționarea în avans a investițiilor în sectorul agricol. Astfel, se dorește crearea a peste 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural.