Situația alegerilor locale invalidate din municipiul Chișinău a fost discutată la Strasbourg de către Pavel Filip și Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland se anunță într-un comunicat al Guvernului.

Cei doi au discutat și despre anunțul premierului Filip și a președintelui Parlamentului Candu în privința creării unui grup de lucru în Legislativ pentru a analiza ce a stat la baza invalidării alegerilor locale și dacă este necesar de intervenit la Codul electoral. În acest context, Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică și a împărtăși bunele practici ale CoE în privința prevederilor care reglementează restricțiile în perioada electorală.

Totodată, secretarul CoE a accentuat necesitatea de reformare a sectorului justiției, cu accent pe independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, combaterea spălării banilor şi a corupţiei, garantarea proceselor electorale libere şi corecte.

Amintim că, la 29 iunie Comisia Electorală Centrală a declarat alegerile locale din Chișinău nule în baza deciziei judecătoriei Chișinău care a invalidat alegerile din Chișinău, desfășurată la 20 mai (I tur) și 3 iunie (al II tur). La baza decizie au stat live-urile lui Năstase pe facebook, cel care a câștigat turul doi al scrutinului cu peste 52%.