Invalidarea alegerilor locale din Chișinău va fi discutată în ședința plenară a Parlamentului European. Subiectul se regăsește pe ordinea de zi de joi, pe 5 iulie.

Potrivit agendei, europarlamentarii vor dezbate asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului, democrația și statul de drept (articolul 135 din Regulamentul de procedură), aici este inclusă și criza politică din Moldova în urma invalidării alegerilor primare din Chișinău.

„Republica Moldova a ajuns pe agenda Parlamentului European alături de Somalia și Burundi la capitolul „Încălcări ale drepturilor omului, ale democrației și ale statului de drept.” Guvernanții Republicii Moldova trebuie să fie conștienți ce au făcut. Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult”, a comentat situația europarlamentarul Siegfried Muresan.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile din Chișinău în baza deciziei instanței de invalidare a alegerilor din Chișinău. Decizie care a trezit nemulțumire oamenilor și care a dus la organizarea mai multor proteste în centrul Capitalei. Ultimul a fost organizat la 1 iulie, iar manifestanții au aprobat o rezoluție prin care cer validarea alegerilor din Chișinău, anularea sistemului mixt de vot și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor. Potrivit textului rezoluției, participanții vor face acțiuni pașnice de nesupunere civică dacă guvernarea nu va face acțiuni pentru îndeplinirea revindecărilor.