Acțiunile regimului de guvernare al Republicii Moldova pot duce la declanșarea unui nou conflict în Transnistria care ar atrage Rusia în el, a declarat într-un interviu pentru ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, președintele Igor Dodon.

Afirmațiile președintelui se referă în mod special la rezoluţia adoptată la 22 iunie de Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria la iniţiativa guvernului Republicii Moldova, precum şi la un document similar trimis de guvernanţii moldoveni Congresului SUA.

Șeful statului afirmă că acest lucru ar afecta serios relațiile moldo-ruse. El consideră că rezoluția inițiată de guvernul moldovean „va înrăutăți pozițiile Chișinăului, inclusiv din punctul de vedere al realizării cât mai rapide a unei soluționări politice a conflictului transnistrean”.

Președintele s-a referit și la proiectul Noii Strategii Națională de Apărare, care va fi examinat de parlament, și în care menționează că principala amenințare în adresa Republicii Moldova este potențialul militar al Transnistriei (inclusiv Federația Rusă).

Dodon a menționat că aparatul președintelui „a introdus mai multe modificări în concepţia Strategiei naţionale de apărare, iar dacă parlamentul va adopta versiunea iniţială a documentului, atunci eu îl voi bloca”, a mai spus șeful statului în interviu.

Precizăm că, anterior, când Igor Dodon a refuzat să promulge o lege, a fost suspendat temporar din funcția de președinte al țării, iar președintele Parlamentului a preluat funcția pentru promulgarea legii. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori: la numirea în funcție a ministrului Apărării Eugen Sturza, a altor doi miniștri și promulgarea așa numitei legi anti-propagandă.

Președintele a mai spus că „regimul de guvernământ din ultima vreme semnalează o amenințare la adresa securității Republicii Moldova din partea Federației Ruse și a Transnistriei”. În opinia lui Dodon, toate aceste iniţiative fac parte din pregătirile partidului de guvernământ pentru alegerile parlamentare din toamnă.