CSM a sărit astăzi (3 iulie) în apărarea judecătoarei Rodica Berdilo, cea care a anulat rezultatul alegerilor locale noi din Chișinău. După ce magistrată s-a plâns pe comentariile critice ale internauților, consiliul a emis o hotărâre prin care declară inadmisibilă orice presiune asupra judecătorilor. Asta în timp ce Inspecția Judiciară a inițiat o anchetă în privința hotărârii pronunțate de Berdilo.

Imediat ce s-a trecut la examinarea plângerii judecătoarei Berdilo, președintele CSJ, Ion Druță, și-a declarat abținere din motiv că el a fost unul din magistrații CSJ care i-a menținut hotărârea. Ulterior cerea a fost discutată după uși închise, fără presă. Deliberările au durat aproape 15 minute, iar hotărârea a fost citită în 10 secunde.

A considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant a drepturilor și libertăților omului”, Victor Micu, președinte CSM.

Rugat să explice ce fel de presiuni au fost exercitate asupra magistratei Berdilo și cine anume le-a exercitat, Micu a evitat întrebarea, spunând că hotărârea motivată va fi publicată pe pagina CSM.

A fost, așa se poate de spus, un atac asupra ei personal și asupra membrilor familiei. În sensul dat a fost „înjurată”, nu vreau să spun cuvintele că nu este frumos”, Micu, președinte CSM.

Mai mult, șeful CSM s-a arătat iritat de insistența reporterilor.

Accesați vă rog „Rodica Berdilo internet”și citiți toate comentariile. Nu știu de cine au fost făcute de persoane private, de persoane juridice sau persoane… și o să vă dați seama care este, în ce constă, nu mă mai întrebați de trei ori întrebarea dată”, Victor Micu, președinte CSM.

Șeful CSM spune că Inspecția Judiciară, care de altfel se subordonează Consiliului Superior al Magistraturii, examinează deja sesizarea depusă de secretarul de stat, Nicolae Eșanu, în privința modului în care Berdilo a examinat dosarul privind validarea alegerilor locale.

Dacă se va constata de către Inspecția Judiciară că într-adevăr s-ar constatat unele, mai bine spus temeiuri, care ar putea servi, ar putea servi ca răspundere disciplinară este una, dacă nu se va constata, asta este situația”. Victor Micu, președinte CSM.

Micu a precizat că inspecția judiciară nu este o instanță și nu poate anula o hotărâre. Judecătoarea Rodica Berdilo s-a adresat la CSM după ce decizia ei, prin care a invalidat alegerile locale câștigate de Andrei Năstase, a generat mai multe reacții negative din partea internauților. Ea spune că i-a fost pătată demnitatea și onoarea ei și a familiei sale. Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție i-au menținut decizia, fapt ce a generat proteste și reacții dure din partea opoziției, a partenerilor externi și a societății civile.