Societatea civilă, care luptă împotriva guvernării, este intimidată. Jurnalista Natalia Morari a vorbit ieri despre aceasta la TV8. Potrivit ei, recent, mai mulți activiști au fost amenințați cu dosare penale pentru poziția lor civică. În acest sens, jurnalista a dat citire unei scrisori pe care i-a adresat-o lui Vlad Plahotniuc acum doi ani. În text, realizatoarea TV8 îl îndeamnă pe liderul PDM să iasă în stradă și să discute cu oamenii, iar ulterior să plece din politică. Liderul PD nu a reacționat.

Printre prietenii mei sunt deja 5 persoane, numele cărora nu le pot divulga din motiv că lor le este frică, cărora le-au transmis mesaje despre faptul că fie le-au deschis dosare penale, fie vor fi deschise. Toți acești oameni sunt foarte activi pe care ăi cunoașteți”, Natalia Morari, realizatoarea TV8.

Jurnalista a citit, în cadrul emisiunii, scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Vlad Plahotniuc cu doi ani în urmă.

Ieșiți afară, în secret, mascat, ca nimeni să nu vă recunoască. Vorbiți cu oamenii în stradă, la proteste, la gară, în microbuze, în spitale, în grădinițe, în magazine sau la piață. Să-i întrebați cine este vinovat de starea în care a ajuns țara. Dumneavoastră veți auzi doar două cuvinte, Vlad Plahotniuc”, Natalia Morari, realizatoarea TV8.

Natalia Morari spune că după publicarea acestui mesaj Plahotniuc a dat ordin ca ea să fie distrusă. Loviturile au ricoșat însă spre unul din apropiații săi.

Cu un an în urmă, când a fost arestat fostul proprietar al postului TV7, Chiril Lucinschi, învinuit de spălare de bani, mi-a fost frică să vorbesc despre aceasta în public. De asemenea, mi-a fost frică să vorbesc despre faptul că peste trei zile de la arestarea lui, am primit un mesaj de la un om de afaceri care m-a informat că acum, tot procesul depinde de doi factori: de TV8 în general, și de mine personal. Iar condiția pentru încheierea dosarului a fost ca eu să nu mai revin în emisie”, Natalia Morari, realizatoarea TV8.

Am încercat să obținem un comentariu din partea lui Vlad Plahotniuc prin intermediul serviciului de presă al PDM. Purtătorul de cuvânt al partidului nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesajul pe care i l-am expediat.

Domnule Plahotniuc, când nu mai ai ce pierde, nu-ți mai este frică. Nu îi veți închide pe toți, nu le veți închide gura la toți. Noapte bună”, Natalia Morari, realizatoare TV8.