Guvernul a aprobat astăzi numărul de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic pentru anul de studii 2018-2019. Astfel, 4906 de studenți vor beneficia de studii de licență gratuite.

Numărul de locuri bugetare este similar cu cel din anul trecut și acoperă 167 de specialități diverse. În conformitate cu cerințele pieței muncii, pentru următorul an de studii se propune introducerea mai multor specialități noi, în domeniile: inginerie și activități inginerești, arte, științe agricole, sănătate, științe ale sportului.

Pentru studiile superioare de master vor fi finanțate din buget 2876 de locuri, iar la studii de rezidențiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenții străini vor fi rezervate 297 de locuri, inclusiv 255 – la licență și 42 – la master.

În instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar în următorul an de studii vor fi admise 7073 de persoane cu finanțare bugetară și 680 – cu achitarea taxei de studii. Planul de admitere pentru învățământul profesional tehnic postsecundar prevede admiterea a 3759 de studenți cu finanțare bugetară și 7361 cu achitarea taxei de studii. Dintre acestea, 305 locuri sunt destinate specialităților cu profil pedagogic.