Într-un răspuns oficial oferit pentru TV8 Comisia Europeană confirmă că efectuarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare de o sută de milioane de dolari a fost suspendată în urma deciziei de invalidare a alegerilor din Chișinău, menținută de Curtea Supremă de Justiție.

După cum știți, plățile efectuate în cadrul programului de asistență macrofinanciară sunt condiționate de punerea în aplicare cu succes a măsurilor specifice de politică economică prevăzute în Memorandumul de înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. Comisia consideră că măsurile de politică pentru o plată au fost puse în aplicare. Cu toate acestea, o evaluare efectuată de Comisie împreună cu Serviciul european pentru acțiune externă a constatat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare se bazează pe recentele evenimente politice din Moldova și, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău. Prin urmare, eliberarea primei tranșe în cadrul actualului program de asistență macrofinanciară a fost suspendată”, se arată în răspunsul oferit de Johannes Bahrke, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Amintim că la 25 iunie curent, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel și a judecătoriei Chișinău de invalidare a alegerilor locale din Chișinău.