/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Anularea alegerilor: PLDM a propus adoptarea unei declarații privind încălcarea drepturilor omului. Ce au decis deputații

missing
05 iulie 2018, ora 11:11

Inițiativa a fost prezentată de președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, care a relatat că Parlamentul European va dezbate în ședința de joi criza politică din R. Moldova în contextul invalidării alegerilor din Chișinău la capitolul încălcări ale dreptului omului, ale democrației și ale statului de drept. „Tăcerea Parlamentului R Modova poate fi considerată ca o acceptare a încălcărilor care continue să zdruncine statul de drept. Nu putem fi duplicitari spunând una la Bruxelles și făcând alta la Chișinău. Solicită introducerea pe ordinea de zi a hotărârii pentru aprobarea declarației Parlamentului R. M cu privire la încălcarea dreptului omului, a principiilor fundamentale ale democrației și ale statului de drept în contextul invalidării și anulării alegerilor locale”, a declarat Deliu. Acesta a făcut și un apel la fracțiunile pro-europene să susțină declarația dată.

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM a declarat că fracțiunea PSRM neapărat va susține această inițiativă pentru că au fost lezate și drepturile candidatului lor. Și Inna Șupac, deputat PCRM, a declarat că fracțiunea PCRM va susține proiectul acestei declarații.

Ion Apostol, partidul Liberal: „Anunț că PL va susține acestă inițiativă a colegilor noștri și vreau să amintesc că și ambasadele s-au pronunțat pe acest fapt și este un fapt foarte regretabil că Moldova a ajuns la Parlamentul European pe acest subiect”. În același timp, Apostol a menționat că socialiștii „au uitat” că inițiativa de procedură de invalidare a alegerilor le aparține lor.

În același timp, Valeriu Ghilețchi, grupul PPE, a propus ca Parlamentul să nu se limiteze la adoptarea unui declarații. „Este nevoie de acțiune, se cere din partea Parlamentului formarea unui grup de lucru sau să găsim o modalitate prin care să analizăm pentru modificarea Codului electoral ca pe viitor să nu mai avem astfel de derapaje”.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu a menționat că deja a fost lansat un grup de lucru pentru revizuirea codului electoral și a invitat să fracțiunile să se implice. Diacov, deputat PDM a chemat la calm: „Să privim liniștiți, să vedem ce se va întâmpla la Strasbourg, și acolo liniștit, calm să discutăm după aceea decidem ce facem mai departe”.

Deliu a mai menționat că schimbările vor avea efecte pentru viitor, „dar astăzi Parlamentul ca unica autoritate legislativă supremă în stat trebuie să ia o atitudine”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram