Deși licența îmbunătățește șansele de a găsi un job bine plătit, Biroul Național de Statistică al SUA arată că înscrierile la facultăți sunt în scădere în ultimii ani, cel mai probabil din cauza creșterii costurilor de școlarizare. Cu toate acestea, chiar dacă o diplomă de licență majorează salariul potențial, în lume există încă multe locuri de muncă bine plătite care nu necesită studii superioare și oferă experiență valoroasă, transmite USA today.

În timp ce venitul mediu al unui American cu cel puțin o diplomă de licență este de 52,782$, venitul mediu al celor care au absolvit doar școala este de doar 530 650 de lei pe an. Cu toate acestea, există locuri de muncă care nu necesită o facultate și oferă un salariu mai mare decât cel mediu (627 375 de lei).

Publicația 24/7 Wall Street a analizat datele Biroului de Statistică al Muncii, pentru a găsi cele mai bine plătite locuri de muncă care nu necesită o facultate.

Pe primul loc se află poziția de operator la un centru de energie nucleară. Candidatul trebuie să știe cum să stingă un incendiu și cum funcționează o stație nucleară. Compania-angajatoare oferă cursuri de instruire speciale pentru operatori. Salariul începe de la 1 567 934 de lei.

Pe următoarele poziții se clasează detectivii (1 464 155 de lei), instalatorii de ascensoare (1 334 683 de lei) și piloții de avioane(1 322 257 de lei).

Unele dintre aceste locuri de muncă țin de management și poziții de rang superior, accesibile pentru cei care au un bagaj mare de experiență, cum ar fi în domeniul dreptului sau vânzărilor. Altele necesită ani de experiență de muncă sau de formare profesională, iar unele necesită doar anumite acreditări sau instruiri.