Alexandru Bogdan va contesta cu apel hotărârea instanței de judecată și va solicita încasarea în calitate de prejudiciu moral a unei sume echivalente cu cele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazuri similare.
Cererea de chemare în judecată cu privire la încasarea prejudiciului moral a fost înaintată după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul torționarilor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 1 decembrie 2015 (pronunțată integral la 15 ianuarie 2016), prin care a fost casată sentința de achitare și stabilită pedeapsă pentru inculpați – 4 ani pentru un inculpat și câte 3 ani de închisoare pentru alți 2 inculpați. Curtea de Apel a mai constatat faptul că aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale față de Bogdan Alexandru nu a fost justificată și proporțională.
Amintim că în august 2013, Alexandru Bogdan a fost supus torturii de către trei colaboratori ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, când i-au fost aplicat lovituri cu bastonul de cauciuc, lovituri cu pumnii și picioarele. Acțiunile au avut loc în incinta penitenciarului nr. 13.
Acesta este unul din puținele cazuri în care un fost funcționar de rang înalt din cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) a fost condamnat pentru fapte de tortură și a executat pedeapsa cu închisoarea.
Anterior, Asociația Promo-LEX a subliniat necesitatea ajustării cadrului normativ la capitolul aplicării forței fizice și a mijloacelor speciale în locurile de detenție, dar și necesitatea instruirii reprezentanților instituțiilor penitenciare în domeniu.