Legea Magnitsky ar putea fi adoptată și în Republica Moldova. Mai mulți reprezentanți ai societății civile au realizat un proiect de lege prin care se va interzice intrarea pe teritoriul țării a persoanelor care se fac vinovate de infracțiuni financiare, spălări de bani și încălcări ale drepturilor omului. Există și o listă preliminară cu 49 de persoane, majoritatea fiind cetățeni din Federația Rusă.

De ce este atât de importantă pentru RM această lege Magnitsky: pentru că există necesitatea naționalizării cazurilor în care persoane din exterior RM și din interiorul RM au încercat să folosească banii publici în interesele proprii și au încercat să faciliteze operațiuni masive de tranzacții internaționale în mod ilicit”, Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul.

Legea Magnitsky prevede ca persoanele care sunt incluse într-o listă internațională de sancțiuni să nu pătrundă și pe teritoriul Republicii Moldova și să nu folosească sistemul financiar al țării, iar toate activele existente să fie blocate și sechestrate. În prezent, în listă sunt incluse 49 de persoane, majoritatea fiind din Federația Rusă.

Această listă de sancțiuni a fost aprobată în mai multe țări, noi am preluat lista. Printre acestea persoane se regăsește șeful penitenciarului Butîrca, Comnov Dmitri, Șeful-adjunct de supraveghere a investigațiilor din procuratura rusă”, Sergiu Tofilat, președintele WatchDog.

Al treilea articol din Legea Magnitsky ar da Republicii Moldova posibilitatea de retragere a cetățeniei celor care au dobândit-o, dar care se fac vinovați de infracțiuni legate de corupție și încălcarea drepturilor omului.

Dacă ei și-au cumpărat cetățenie dar ulterior sunt incluși în lista de sancțiuni, noi să avem posibilitatea să le retragem cetățenia pentru că ei n-au nimic în comun cu cetățeanul simplu din RM”, Sergiu Tofilat, președintele WatchDog.

Inițiatorii proiectului de lege speră că legea va fi aprobată de parlament cât mai curând și au făcut un apel către partidul de guvernare.

Legea Magnitsky este una din acele acțiuni concrete în care puteți da dovadă de faptul că doriți cu adevărat să vă aliniați standardelor statelor și democrațiilor occidentale care nu tolerează spălarea banilor, care nu permit utilizarea justiției pentru spălarea banilor care nu tolerează tortura în instituțiile penitenciare”, Ștefan Gligor, director de programe CPRM.

Legea Magnițki are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.