Liderii PAS, PLDM și DA au salutat rezoluția adoptată de Parlamentul European în adresa R. Moldova și au declarat că aceasta reprezintă un semn de solidaritate față de cetățenii al căror vot a fost furat.

„Textul acestei declarații este unul foarte dur pentru autoritățile R. Moldova și evident motivul acestei rezoluții este decizia abuzivă a autorităților de anulare a alegerilor din Chișinău, de invalidare a rezultatelor alegerilor din Chișinău. În această rezoluție se spune foarte clar că este una contrară principiilor democratice. În această rezoluție europarlamentarii amintesc despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția în raport cu sistemul electoral. Europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări pe care le au și folosesc un limbaj foarte dur și exprimă solidaritate cu cetățenii R. Moldova votul cărora a fost furat, cu cei care protestează”, a declarat Maia Sandu.

„Această rezoluție este o sentință grea dată guvernării hibrid Plahotniuc-Dodon. Este o sentință dată acestei guvernări și nu R. Moldova, dimpotrivă R. Moldova este susținută în aspirațiile sale de a accede în lumea civilizată și de aderare la UE, doar că aceste aspirații sunt pur și simplu împotmolite în nimicnicia acestei guvernări. Faptul că la Chisinău nu au fost validate niște alegeri liber desfășurate și votul liber exprimat al poporului a fost ignorat, asta a determina să vină o sentință a Parlamentului European”, a declarat Năstase. El a precizat că Comisia Europeană a suspendat asistența macrofinanciară până la îndeplinirea mai mutor condiționalități printre care și anularea sistemului de vot mixt.

Viorel Cibotaru, președintele PLDM, a declarat că rezoluția a fost adoptată grație faptului că ei au reușit să comunice „revendicările concrete față de această guvernare. Acest mesaj ia impresionat pe colegii noștri. Este un mesaj foarte puternic de la cetățenii care sunt nevoiți să lupte pentru drepturile sale fundamentale de a alege”. El a mai menționat că un alt mesaj transmis de europarlamentari a fost și că guvernarea să nu recurgă la violențe, presiuni și acțiuni de intimidare.