Absolvenții de liceu au pornit în căutarea ofertelor pentru continuarea studiilor. Aceștia au mers astăzi la un târg organizat de către universitățile de peste Prut și au studiat avantajele pe care le oferă țara vecină. Tinerii vor să obțină un post de muncă mai bine plătit datorită studiilor în România.

Dornici de gusta din studiile unei țări UE, zeci de absolvenți au roit printre standurile universităților din România.

Îmi propun mai multe oportunități și diploma o să fie recunoscută în tot spațiul european. Îmi doresc să ajung undeva mai departe, în România să mă stabilesc sau să merg, în genere, în altă țară”.

De ce să nu capăt și eu o diplomă de studii cu un nivel mai înalt, cu o calitate mai înaltă a studiilor și să revin înapoi acasă mai târziu”.

Consider că dacă o să fac studiile în România voi avea piața muncii ulterior mult mai dezvoltată și mult mai bogată”.

Acolo sunt mai multe oportunități și mereu este o deschidere spre nou”.

Reprezentanții universităților îi ademenesc pe abiturienți cu diverse oferte pentru a-i atrage la studii în România.

„Am venit cu oferte la diverse facultăți. Drept, Inginerie …Cazarea este gratis în cadrul universității noastre pentru Basarabeni, burse la fel avem”, Nicolae Panainte, reprezentant Universitatea din Oradea.

„Universitatea Petrol și Gaze este o facultatea foarte bună, este cea mai bună facultatea din România și din partea de est a Europei. Cazările sunt foarte bune, recent au fost făcute renovări. Avem liga studenților Basarabeni care ajută orice boboc care intră la facultatea noastră”, Cristian Oțel, reprezentant universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

La târg au fost prezenți și câțiva profesori de la universitățile de peste Prut.

Am venit cu oferta universității noastre care este de nouă facultăți. Am dat detalii tuturor celor interesați, au fost destul de mulți, recunosc chiar neașteptat de mulți, dar să vedem câți se materializează până la urmă. Oferta noastră este foarte atractivă, există foarte multe locuri bugetare, avem cazare gratuită pentru ei”, Adina Spânu, lector universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Evenimentul este organizat de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România și este la a VII-a ediție. Anul acesta, statul român a alocat elevilor și studenților moldoveni peste 6000 locuri la buget pentru toate ciclurile de învățământ.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Vlad Coroban.