S-a terminat concursul pentru selectarea companiei care urmează să construiască complexul sportiv „Arena Chișinău”. Potrivit Secretarului General de Stat, Igor Șarov, spațiul polivalent și-a găsit realizatorul, la concurs înregistrându-se doar un singur participant.

„Dacă analizăm registrul participanților, a fost înscris un participant, o companie. Acest lucru evocă faptul că inițiativa R.Moldova a fost auzită și a atras atenția mediului de afaceri în deosebi în cazul când guvernul a stabilit condiții și obiective foarte și foarte dure pentru a asigura reușita acestui demers”, a menționat Șarov.

Ședința de astăzi (6 iulie) a comisiei de selectare a avut drept scop de a deschide ofertele depuse. În urma analizei dacă oferta depusă corespunde prevederilor standarde elaborate și aprobate de comisie, s-a constat că aceasta corespunde prevederilor documentației standard și se consideră validată și eligibilă pentru următoarea rundă de analiză. În cadrul următoarei ședințe, comisia de concurs va analiza oferta și o va evalua atât din punct de vedere al elementelor tehnice, cât și din punct de vedere a resurselor financiare.

Evaluarea va avea loc în ședința comisiei de săptămâna viitoare, mass-media urmând a fi invitată pentru anunțarea numelui companiei câștigătoare.

Condițiile pe care trebuiau să le întrunească companiile participante la concurs au fost:
a) experiență generală în domeniul construcțiilor cu minimum 3 proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul ultimilor 5 ani (2013 – 2017), cel puțin cu o valoare de 30 mln. euro/ proiect;
b) experiență în construcția edificiilor de profil sportiv similare obiectului contractului parteneriatului public-privat (arene, complexe sportive, stadioane) – minimum 1 proiect realizat pe parcursul ultimilor 5 ani. Proiecte care sunt în etapa de execuție de peste 50% sunt considerate eligibile;
c) cifra de afaceri medie anuală minimă din activități de construcții de cel puțin 50 mln. euro/ an în ultimii 3 ani;
d) acces la linii de finanțare de minimum 50 mln. euro de la instituții bancare sau orice alte instituții financiare cu reputație.

La 5 mai a apărut comunicatul informativ care anunța lansarea concursului și perioada de recepționare a proiectelor din domeniul privat, iar perioada legală a durat 60 zile cu termenul până pe patru iulie, ora 16:00.