Premierul Pavel Filip a vorbit astăzi de la tribuna Partidului Democrat (PD) despre sistarea finanțării macrofinanciare din partea Uniunii Europene (UE), în cadrul unui briefing săptămânal. Întrebat de o jurnalistă de ce oferă declarațiile sale la sediul PD și nu la Guvern, Filip a răspuns că acest lucru este firesc.

După ce prim-ministrul Pavel Filip a spus că suspendarea asistenței financiare europene nu va afecta activitatea economică a Guvernului, el a fost întrebat de ce declarația este făcută la sediul PD, dar nu la Guvern. Premierul a răspuns că acest lucru este obișnuit nu doar pentru RM, dar și pentru UE.

„Este firesc acest lucru pentru Guvernul pe care eu îl reprezint și în funcția mea de prim-ministru am fost delegat tot de PD. PD este formațiunea politică care își asumă responsabilitatea pentru guvernarea în RM și urmează în alegerile parlamentare PD să meargă în fața cetățenilor și să le ceară votul și să le spună ce a realizat în această perioadă. Și dacă nu cunoașteți, același lucru se întâmplă și pe platforma Uniunii Europene. Există familii politice precum Partidul Popular European (PPE), care își are exponenții săi în comisia europeană și în alte instituții și aceste ședințe se petrec foarte des în sânul familiei politice, unde se iau decizii, care ulterior sunt respectate și de către comisarii europeni”, a declarat Pavel Filip.

Amintim că Parlamentul European a adoptat ieri (5 iulie) o rezoluție prin care anunță despre suspendarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro, dar și a suportului bugetar care urma să fie acordat Moldovei. Decizia a fost luată în contextul situației create de invalidarea alegerilor din Chișinău. În același timp, în textul rezoluției se menționează și reținerea a 28 de milioane de euro destinați reformei justiției.