Rusia s-a opus joi, cinci iunie, adoptării de către Consiliul de Securitate a unei declaraţii despre situaţia în sud-vestul Siriei, regiune supusă în prezent unor bombardamente intense, au indicat diplomaţii la capătul unei reuniuni de urgenţă, cerută de Suedia şi Kuweit, potrivit AFP, citat de agerpres.ro.

„Fără declaraţii pentru presă”, a afirmat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. „Suntem concentraţi pe lupta împotriva terorismului”, a adăugat el.

Alt diplomat, sub rezerva anonimatului, a subliniat că s-a încercat totul pentru ca Moscova să accepte declaraţia centrată pe ajutorul umanitar, dar fără succes. „Ei sunt în concentraţi pe ofensiva lor”, a spus el.

Potrivit altei surse diplomatice, care s-a exprimat de asemenea sub rezerva anonimatului, Occidentul, în special SUA, Marea Britanie şi Franţa, dar şi Consiliul în ansamblul său, au arătat în cursul reuniunii „o puternică unitate pentru a denunța ofensiva militară în curs în sud-vestul Siriei și consecințele ei umanitare”.

Partenerii Rusiei în Consiliul de Securitate au pledat în cursul reuniunii pentru ca transporturile umanitare blocate la frontiera iordaniană să poată ajunge la populaţia strămutată sau la cei care fug de bombardamentele din partea siriană.

Întrebat cu privire la acest subiect, ambasadorul rus a amintit despre faptul că o rezoluţie a ONU prevede livrarea umanitară „prin frontiere” şi că este suficient ca aceasta să fie aplicată.

Într-un nou comunicat publicat joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că „750.000 de vieți sunt în pericol” în această regiune din sud-vestul Siriei și că numărul persoanelor strămutate atinge acum „325.000″.

Rebelii în sudul Siriei, care s-au confruntat joi cu un val de foc fără precedent din partea regimului în această regiune, au anunțat în cursul serii revenirea la negocieri cu rușii care vor să-i convingă să predea armele.