Organizațiile non-guvernamentale din domeniul mass-media au lansat o declarație de solidarizare cu postul de radio „Radio Orhei”. Acestea au condamnat decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru hotărârea de a oferi licență de demisie unui post de radio cu aceeași denumire. Reclamațiile au fost făcute astăzi, șase iunie în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit directorului executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova, Petru Macovei, la Orhei au avut loc atacuri asupra unei instituții media din provincie de către alte instituții și structuri controlate politic din țara noastră, iar acest lucru „spune Macovei” s-a întâmplat din păcate și cu ajutorul Consiliului Coordonator al Audiovizulalui. „Cerem abrogarea acestei decizii a CCA prin care în data de 5 aprilie 2018 a fost oferită o licență de emisie pentru un post de radio cu o denumire similară” a declarat Macovei.

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente această situație stimulează transferul de imagine, iar postul nou va încerca să prindă priză la public.

Totodată directorul „Radio Orhei”, Tatiana Djamalov consideră că acest lucru nu s-a făcut întâmplător, întrucât relația instituției media cu autoritățile locale din anul 2015 nu sunt cele mai bune. „Apariția acestui post de radio (Radio Orhei FM) este explicabilă prin faptul că se încearcă să ne elimine. Se încercă de a promova puterea din Orhei într-un an electoral.”

În acest context avocatul Vitalie Zama a amintit că potrivit codului audio-vizualului libera concurență trebuie încurajată. Din spusele acestuia, CCA urmează să se conformeze legislației concurențiale. „A fost încălcată legea concurenței în ceea ce privește confuzia. Atunci când se utilizează de către diferiți actori aceeași denumire care este folosită legal de către alte întreprinderi, pentru a crea confuzii” a declarat Vitalie Zama.

Amintim că postul de Radio Orhei a fost înființat la data de 29 decembrie 2005 și se difuzează în raionul Orhei, Telenești, Rezina și parțial Șoldănești.