În spatele mâncatului pe fond nervos se află emoţii pe care încercăm să le depăşim prin satisfacerea poftelor. Nutriţioniştii ne învaţă să slăbim sănătos fără a cădea în capcana propriilor provocări emoţionale şi frustrării restricţiilor alimentare.

Ori de câte ori vorbim de persoane supraponderale sau obeze ne concentrăm mai mult asupra kilogramelor suplimentare, a dietelor ce trebuie urmate şi a problemelor de sănătate ce vin la pachet odată cu greutatea. Psihologii spun însă că nu trebuie să rezolvăm doar afecţiunea, ci şi lucrul ce a provocat-o, scrie antena3.ro.

„Când eşti supraponderal sau obez greutatea este o consecinţă, un simptom al unei probleme de alimentaţie. Însă această problemă are de obicei o cauză de natură emoţională – o stimă de sine scăzută, lipsa autocontrolului, nevoia de atenţie.

Rădăcinile problemelor pot, de multe ori, să se întindă până în copilărie. Neştiind ce să facem cu emoţiile negative încercăm să le rezolvăm prin mâncare. Mâncând evităm, de fapt, confruntarea cu emoţii prea puternice, ne oferim un pic de confort, o recompensă. Ceea ce simţim atunci când avem nevoie de mâncare este de fapt tristeţe, teamă, respingere,  singurătate. Avem nevoie să fim măcar buni cu noi înşine, iar mâncarea este un surogat facil. Oferindu-ne asta ne simţim un pic mai iubiţi“, susţine psihologul Simona Popescu.

„Orice dietă drastică sau care presupune înfometare va crea, în primul rând, carenţe nutriţionale grave, ce atrag cu ele probleme de sănătate majore. În al doilea rând va duce la o încetinire drastică a metabolismului, ceea ce presupune că ulterior organismul va absorbi ca un burete tot ce va primi. Celulele grase se vor umfla, vor deveni toxice şi se vor depozita în ţesuturi“, este de părere Luiza Eacobescu, nutriţionist Toman Diet România.

Specialiştii în nutriţie spun foarte clar: o dietă echilibrată şi de succes presupune echilibru. Trebuie să ofere organismului toţi nutrienţii necesari şi să respecte fără abatere regula celor 3 mese principale şi 2 gustări pe zi, astfel încât nivelul glicemiei să rămână constant şi să nu apară senzaţia leşinătoare de foame.