Combinatul de panificație cu capital majoritar de stat, Franzeluţa, a fost inclus de Agenţia Achiziţii Publice în lista de interdicţie pentru participare la licitaţiile publice pentru o perioadă de trei ani. Solicitarea a venit din partea Direcției Educație, Tineret și Sport din municipiul Chişinău, iar motivul invocat este „prezentarea actelor false în cadrul procedurilor de achiziții publice”, scrie mold-street.com.

Alături de Franzeluţa, în acest an, în lista de interdicţie au mai ajuns alte 19 companii, inclusiv Decebal-Impex, implicată anterior într-un scandal de acciziţii de vaccinuri pentru animale.

Administraţia companiei Franzeluţa nu a comentat decizia. De la începutul acestui an compania a câştigat 32 de licitaţii publice, valoarea contractelor fiind de peste 3,71 milioane lei, scrie mold-street.com.

Mai mult de 80% din valoarea licitaţiilor au fost la contractele cu instituţiile bugetare din municipiul Chişinău. Datele Agenţiei Achiziţii Publice mai relevă că în ultimii cinci ani Franzeluţa a câştigat circa 370 de contracte de achiziţii publice în valoare de aproape 30 milioane lei.

Statul deține 55,2% din pachetul de acțiuni de la Franzeluța. Întreprinderea este considerată cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din Moldova. În ultimii ani însă vânzările întreprinderii stagnează și chiar scad.

Astfel în 2017, Franzeluța a avut venituri din vânzări de 632 de milioane lei, cu 22 de milioane mai puțin decât în 2016. Întreprinderea a raportat un profit de 14 milioane lei, în scădere cu 15% față de anul 2016. Director al întreprinderii este Boris Andros, care a primit în 2017 un salariu de peste 536.000 lei, în creștere cu peste 70.000 lei față de anul 2016.

Președinte al Consiliului de administrație la Franzeluța este Iurie Ușurelu, secretar de stat în ministerul Agriculturii.