Partidele din opoziție care au organizat dumnica trecută, împreună cu Comitetul de Rezistență Națională, protestul din Piața Marii Adunări Naționale, își cheamă luni dimineață simpatizanții la un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Interne. PAS, PPDA și PLDM își propun să protesteze împotriva măsurilor sporite de protecție întreprinse de autorități în preajma locuinței lui Vlad Plahotniuc și a sediului PDM.

Flashmobul „Apărați poporul, nu uzurpator” a fost anunțat pe o rețea de socializare.

„Venim acolo pentru a le spune reprezentanților forțelor de ordine că ei sunt umiliți, sunt batjocoriți de Jizdani și Cavcaliuci, care-i folosesc în scopuri improprii meseriei alese. Pe caniculă, ore în șir, ei sunt impuși să stea de gardă pentru a apăra proprietățile personale ale unor criminali și sediul PDM, pe când, de fapt, ei au jurat credință poporului pentru apărarea drepturilor constituționale ale acestuia”, se spune pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizatorii evenimentului au transmis un mesaj polițiștilor. „Faceți uz de prevederile clare ale Codului de etică şi deontologie al funcţionarului public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, adoptat prin Hotărârea de Guvern Nr. 629 din 08.08.2017, care stipulează la capitolul III. REGLEMENTĂRI SPECIFICE ALE CONDUITEI PROFESIONALE, punctul 9, următoarele:

„Funcţionarul public cu statut special trebuie să execute ordinele legale primite de la superiori. Totodată, el are dreptul să refuze executarea celor care sînt evident ilegale şi să comunice în scris şi motivat superiorului ierarhic astfel de situaţii. Acesta nu poate fi sancţionat sau prejudiciat pentru refuzul de a executa ordinele şi dispoziţiile ilegale”.

Protestul va avea loc la 7.30, iar după, organizatorii anunță că vor merge la sediul Primăriei Chișinău.

Precizăm că anterior ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat pentru Ziarul de Gardă că  dacă ar exista amenințări la adresa liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-ar lua o atitudine similară ca în cazul lui Vlad Plahotniuc.