/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Ședință cu surprize la CSM. Trei membri ai Consiliului vor promovări la CSJ și Curtea de Apel

missing
07 iulie 2018, ora 13:56

Judecătorul a obținut cele mai bune rezultate de la Colegiile de specialitate dintre cei trei candidați înscriși în concurs. Alături de Musteață, care este judecător la Judecătoria Chișinău și în al doilea mandat la CSM, pentru funcția de la Curtea Supremă se vor mai bate magistrații de la Curtea de Apel Chișinău Liubovi Brînza și Iurie Codruță.

Aceasta nu este prima promovare de care s-ar bucura Musteață de când a devenit membru al CSM. Anterior el a beneficiat de un transfer în lipsa unui concurs de la Judecătoria Anenii Noi la instanța de fond din Chișinău.

Potrivit declarației de avere din 2017, anul trecut Musteață  și-a procurat un automobil de model Toyota RAV 4. Mașina este fabricată în 2011 și valorează 8.200 de euro. Tot anul trecut Musteață s-a despărțit de un alt automobil, de model Honda CRV, pe care îl cumpărase un an mai devreme. Judecătorul a vândut și un apartament cu două odăi din sectorul Centru. Potrivit declarației de avere și interese personale a lui Dorel Musteață, imobilul ar fi fost vândut cu circa 510 mii de lei, în timp ce oficial, apartamentul este evaluat cadastral la peste 537 de mii de lei. În 2017, în bugetul familiei judecătorului au intrat venituri de aproape 400.000 de lei și peste 4.100 de euro, din salariul său de la CSM și de la INJ, cel al soției, care este avocat, darea în locațiune a terenurilor agricole și îndemnizații.

Tot marți, 10 iulie, CSM urmează să aleagă un nou vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului penal. Pentru această funcție se bat patru magistrați dintre care un membru al CSM, Petru Moraru, și doi foști membri ai Consiliului Magistraturii Anatolie Țurcan, Nadejda Toma. Totuși, cel mai mare punctaj din partea Colegiului de selecție al judecătorilor îl are candidata Liliana Catan.

Magistrata este cunoscută pentru faptul că a fost unul dintre judecătorii CSJ care au pus punctul final în dosarul ex-premierului Vlad Filat. Tot ea a făcut parte și din completul de judecată care în 2014 l-a eliberat pe interlopul Ion Druţă, zis şi Vanea Pisateli, judecat pentru faptul că în anul 2000 ar fi comandat asasinarea a trei bărbați. În legătură cu acest caz, membrul CSM, Tatiana Răducanu, a solicitat ca magistrații care l-au eliberat pe Druță să fie trași la răspundere disciplinară. Colegiul disciplinar a examinat încălcările comise de magistrați, însă a decis să claseze procedurile disciplinare fără a-i sancționa. Răducanu nu a fost de acord şi a contestat hotărârea la CSM, iar Consiliul a schimbat hotărârea, aplicând sancțiuni sub formă de avertisment, scrie anticoruptie.md. 

Membrul CSM Anatolie Galben, care este în prezent magistrat la Judecătoria Chișinău, își încearcă norocul, pe 10 iulie, pentru funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Unde mai participă alți 14 candidați. 

Nu este pentru prima dată când un membru al CSM obține promovare în funcție în perioada mandatului său la Consiliu. Anterior și președintele CSM Victor Micu a beneficiat de o promovare de la Judecătoria Chișinău la CSJ.

Precizăm că, în prezent, în Parlament, în procedură de vot se află un proiect de lege care interzice membrilor CSM să participe la concursuri de promovare în funcție în perioada mandatului la CSM și șase luni după expirarea lui.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram