/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

VIDEO // Operaţiune periculoasă de scoatere la suprafaţă a celor 12 băieţi blocaţi în peştera din Tailanda

08 iulie 2018, ora 13:01

13 scafandri străini şi cinci din marina thailandeză sunt implicaţi în misiunea de salvare. Potrivit reporterilor CNN, a început să plouă abundent în regiune, ceea ce ar putea complica operaţiunea de salvare, informează mediafax.ro.

Primii băieţi ar putea ieşi efectiv din peşteră la ora locală 21:00 (16:00 GMT), potrivit oficialilor, care au adăugat că au fost anunţaţi atât grupul captiv în subteran, cât şi familiile lor.

Nu se ştie încă exact cum vor fi aduşi băieţii la suprafaţă. Una dintre opţiunile discutate anterior a fost să se scoată copiii prin porţiunile inundate din peşteră, deşi acest lucru ar putea fi periculos, mai ales pentru că unii nu ştiu să înoate.

Potrivit The Guardian, oficialii nu au confirmat care va fi metoda folosită pentru salvarea sportivilor, însă au informat că nivelul de apă a scăzut suficient de mult.

Corespondentul BBC, Jonathan Head, a explicat că “prima parte a operaţiunii de salvare, prin pasajele înguste şi scufundate, este şi cea mai dificilă, implicând perioade lungi subacvatice pentru copiii care nu au mai folosit niciodată echipament de scufundări”.

“Plănuiesc să-i odihnească într-o peşteră, care a fost anterior folosită ca bază pentru scafandri, înainte de a se trece la ultima etapă a operaţiunii, mai uşoară, de ieşire la suprafaţă spre intrarea peşterii şi de acolo la spital”, a adăugat jurnalistul.

Operaţiunea de evacuare a minorilor din peşteră a fost amânată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, deoarece s-a considerat că băieţii nu sunt suficient de pregătiţi pentru a parcurge cele două porţiuni inundate ale tunelului care i-ar aduce la suprafaţă.

Cei 12 băieţi şi antrenorul lor explorau peştera când au fost surprinşi de inundaţii, în 23 iunie, şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă.

Ben Reymenants, scafandrul belgian care se află la faţa locului şi ajută la operaţiunea de salvare a declarat pentru Het Laat,ste Nieuws faptul că este o cursă contra cronometru deoarece duminică se aşteaptă ca în zonă să cadă ploi abundente, dar trebuie să rămână optimişti.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram