Juriul unuia dintre cele mai prestigioase premii din lume The Golden Booker și-a anunțat câștigătorii. Premiul mare a fost oferit scriitorului canadian Michael Ondaatje pentru romanul său „Pacientul englez”, transmite the Guardian. Astfel, această carte a fost numită cea mai bună din ultimii 50 de ani, de când există și se decernează premiul Golden Booker.

Premiul i-a fost oferit scriitorului canadian, după ce în 1992 un alt roman al său a fost nominalizat la același premiu, însă nu a câștigat. De această dată, novela „Pacientul englez” a fost votată unanim drept cea mai bună carte din ultimii 50 de ani.

Romanul prezintă istoria unei asistente medicale din Italia care îngrijește un fost soldat, supraviețuitor al unui incendiu groaznic din anii 1990.

Printre candidaturile la prestigiosul premiu mai erau și alte patru cărți: „Moon Tiger” de Penelope Lively, „Lincoln in the Bardo” de George Saunders, „Wolf Hall” de Hilary Mantel și „In a Free State” de Vidiadhar Surajprasad Naipaul.

Premiul Booker se oferă din anul 1968. Din 2014, la aceasta poate pretinde orice autor care scrie în limba engleză și a avut măcar o carte publicată în Marea Britanie. Anterior, premiul putea fi primit doar de autorii din Marea Britanie, Irlanda și țările din Commonwealth.