Invitat la ceremonia de inaugurare a lui Recep Tayyıp Erdoğan, reales președinte al Turciei, Igor Dodon a mers la ceremonie împreună cu soția sa. După cum se vede din imaginile video de la inaugurarea la care au participat mai multe mii de persoane, președintele moldovean a avut loc în primul rând, stând la câteva scaune distanță de premierul rus Dmitri Medvedev.

Recep Tayyip Erdogan a depus, luni, jurământul de învestitură într-un nou mandat de preşedinte al Turciei, cu prerogative sporite, conferite de sistemul prezidenţial.

Recep Erdogan, care conduce Turcia de 15 ani în calităţile de prim-ministru şi preşedinte, a afirmat că noul sistem prezidenţial este esenţial pentru stimularea creşterii economice.

Funcţia de prim-ministru a fost desfiinţată prin modificarea Constituţiei Turciei, astfel că Recep Erdogan este preşedinte executiv cu puteri depline.

Înaintea începerii noului mandat, Recep Tayyip Erdogan a dispus destituirea a peste 18.000 de angajaţi din sistemul public, inclusiv agenţi de poliţie, militari şi profesori universitari, potrivit unui decret emis duminică. Douăsprezece organizaţii nonguvernamentale, trei publicaţii şi un post de televiziune vor fi închise.