Pentru prima dată, după introducerea monitorizării video a examenelor, mai mult de jumătate dintre liceeni au obținut media mai mare sau egală cu 7.

Media, dar si rata de promovare a examenelor de Bacalaureat au crescut. Pentru prima data, dupa introducerea supravegherii video in clase, mai mult de jumatate dintre absolventii au obtinut o medie egala sau mai mare de nota 7. Potrivit ministerului Educatiei, rata totala s-a majorat cu 4 la suta.

Potrivit Agenției Naționale pentru Evaluare, numărul celor care au luat Bacalaureatul a crescut cu 241 de candidați, față de anul 2017 și este egal cu 11 610. Între timp, aproape 7 mii de candidați vor trebuie să dea repetat examenele, acumulând note insuficiente. Nota medie a examenelor – 7 și mai mult – a fost obținută de majoritatea celor înscriși. În creștere sunt și notele de 8, 9 și 10.

ANATOL TOPALĂ, Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum:

2045 de candidați au o medie mai mare sau egală cu 8, în comparație cu 1593 în 2017, 436 de candidați au nota medie mai mare sau egala cu 9, în comparație cu 300 în 2017 iar 6 candidați au media 10 în comparație cu 3 în 2017.

Cele mai bune rezultate le-au demonstrat liceenii care și-au făcut studiile la profilul real, înregistrând o medie generală de 7,44.

ANATOL TOPALĂ, Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare
„Doi liceeni din 3 care își fac studiile la profilul real au obținut o medie mai mare sau egală cu 7 iar unu din trei absolvenți au o medie mai mare sau egală cu 8”.

Cât despre greșeala sesizată de profesorul universitar Constantin Șchiopu în testele la Limba Română, Topală a menționat că elevii nu au reclamat neclarități.

ANATOL TOPALĂ, Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare
„Voi face referire la opinia evaluatorilor din comisia republicană de evaluare care este constituită din peste 70 de evaluatori, or opinia acestora este că testul la limba română nu a conținut itemi care să pună în dificultate sau să fie ambiguă sau neclare sarcini pentru candidați”.

După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 11 558 de contestații, ceea ce reprezintă 17,64% din numărul total de lucrări scrise și verificate. Cele mai multe contestații au fost depuse la limba și literatura română – peste 2 mii 500, aceasta fiind disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. Cei care au picat BAC-ul, vor putea să-și încerce puterile într-o sesiune suplimentară, care se va desfășura în perioada 16-23 iulie. În total, anul acesta au fost înregistrați 18.150 de candidați.