Vești bune vin din Thailanda. Rând pe rând, copiii, rămași blocați într-o peșteră din timp de 2 săptămâni, sunt scoși la suprafață. Până la acest moment, presa scrie că au fost salvați 8 băieți din cei 12. Victimele sunt duse de urgență la spital pentru a vedea dacă nu s-au molipsit de bacterii, cât s-au aflat în grotă.

După ce ieri au adus la suprafață primii 4 băieți, echipele de scafandri au revenit și astăzi în peșteră pentru a-i scoate și pe ceilalți copii. În total, în operațiune sunt implicați 13 salvatori străini și 5 din Thailanda. Potrivit presei locale, de dimineață, la fața locului au sosit câteva ambulanțe și un elicopter. Primii copii au fost duși la un spital, unde medicii urmează să se asigure că nu au contractat bacterii periculoase, în cele două săptămâni cât s-au aflat în grotă. Preliminar, doctorii spun că aceștia se află într-o stare satisfăcătoare. Abia după ce vor primi rezultatele testelor, rudele îi vor putea vedea. Deocamdată, autoritatățile nu au divulgat numele celor salvați.

Între timp, apar noi informații despre felul cum sunt aduși la suprafața copiii. Se pare că băieții au parcus un kilometru sub apă, în compania a 2 salvatori. Aceștia au avut nevoie de aproximativ 11 ore pentru a ajunge la locul unde se aflau sinistrații, dar și pentru a-i scoate din grotă. Întregul traseu este destul de anevoios, din cauza că mai multe pasaje sunt inundate. Autoritățile tailandeze spune că operațiunea este foarte dificilă. Ieri, Elon Musk a anunțat că inginerii săi pot propune un mini submarin. Pe 23 iunie, cei 12 băieţi şi antrenorul lor au fost surprinși de inundații în timp ce explorau peştera şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă. Grupul de copii a fost găsit în interiorul peşterii de scafandrii britanici de salvare luni, după 10 zile de la dispariţie. Băieţii şi antrenorul lor se refugiaseră pe bucată de sâncă, la aproximativ 4 km distanţă de ieșirea din peşteră. Echipele de scafandri le-au furnizat de atunci alimente, oxigen şi îngrijiri medicale, iar un salvator a murit în timp ce le aducea oxigen.