Vadim Lupu este un tânăr agricultor din satul Colicăuți, r-nul. Briceni, care se ocupă cu producerea fructelor alături de tatăl său. Mai bine de 18 ani, administrează împreună o gospodărie care deține în prezent cca 300 ha de livezi de mere, cireșe, prune și caise.

Curios să afle despre soiuri moderne de vișin, scheme de plantare și tehnologii inovative de cultivare, tânărul a participat recent la o vizită de studiu în Ungaria, organizată de Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Vadim a rămas impresionat de tehnologiile implimentate de către producătorii unguri, lăsându-se motivat de exemplul acestora în realizarea planului său. Revenit acasă, tânărul producător a analizat informația și cunoștințele obținute și a decis ce soiuri și ce schemă va aplica la plantarea livezii de vișin în gospodăria sa: „Intenționăm să plantăm de la 12 la 15 hectare de livadă intensivă de vișin cu irigare, cu densitate de circa 800-900 de pomi pe hectar, dar fără sistem de suport. Planificăm să achiziționăm materialul săditor de la producători autohtoni.”

Fructele produse de gospodăria familiei Lupu sunt comercializate atât pe piața CSI, cât și în România. Producătorul afirmă că piața României ar fi una de succes pentru vișine, cireșe și caise, iată de ce în viitor planifică să se orienteze anume către această piață.

Alături de Vadim Lupu la vizita de studiu au participat alți 14 producători de fructe, interesați de cultura vișinului și cireșului. Participanții la vizită au fost impresionați de livezile superintensive de vișin, vizitate în Ungaria. Actualmente în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4 mii ha de livezi de vișin.