/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Dezvăluiri grave din sistemul de sănătate. Un reputat medic vorbește despre diagnoze false date copiilor pentru a umfla bugetele unor spitale

missing
11 iulie 2018, ora 09:44

„Eu nu doar lucrez zi de zi medic, ci mă lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în R. Moldova din indiferența celor care dictează/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorință, fie pentru că nu li se permite!!! Astăzi voi vorbi despre ceea ce se întâmplă în sistemul pediatric din RM! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre două spitale care eu consider că ar trebuie închise. Unul din ele, parțial închis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc) ! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru ca acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB!!! Pentru ca acolo nu se respectă niciun protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestor spitale este cointeresată în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-o programă, care se numește DRG și în dependență de diagnoza pacienților internați se calculează un coficient, care într-un final dictează suma de bani transferată de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Vă spun eu: bun de tot!”, dezvăluie medicul.

Mihai Stratulat afirmă că la spitalul de pe Viaduc, situația este și mai dramatică. Acolo ar fi fost deschisă o nouă secție de patologie nou-născuți, când administrația spitalului a înțeles că asta poate aduce bani instituție. „Vicedirectorul pe pediatrie al spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie „dabravolino-prenuditilno” transferați cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa-zisă „pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului?”, spune Stratulat.

Potrivit lui, situația este un pic mai bună la Spitalul nr.3  „V. Ignatenco” și la Centrul Mamei și al Copilului. „Situația e următoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!!”, concluzionează medicul pediatru.

Revenim în curând cu reacția instituțiilor medicale vizate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram