Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Kozak ca reprezentant special pentru dezvoltarea relațiilor economice cu Republica Moldova. Autorul controversatului „Plan Kozak”, care a generat numeroase proteste la Chișinău în 2003, îi va lua locul lui Dmitri Rogozin.

Decretul a fost publicat joi și spune că: „se stabilește ca lui Dmitri Kozak, în calitate de viceprim-ministru al Federației Ruse, să i se atribuie funcția de reprezentant special privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.”

Prin același decret, au fost abrogate decretele cu privire la reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria, cu atribuirea responsabilități corespunzătoare fostului viceprim-ministru Dmitri Rogozin.

Amintim că Dmitri Kozak este inițiatorul „Planului Kozak”, care propunea în 2003 o soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani (până în 2023). Propunerea a stârnit un val de demonstrații masive la Chișinău.