Discuții aprinse la ședința Parlamentului. Disputele s-au iscat după ce majoritatea parlamentară a votat ca legislația electorală să fie examinată în cadrul Comisiei Juridice pentru a exclude o posibilă invalidare a alegerilor parlamentare, ca și în cazul celor locale. Opoziția a criticat inițiativa care a venit din partea democraților și a celor din PPEM.

„Zilele acestea am văzut cum și președintele Klaus Iohannis s-a referit la acest principiu fundamental chiar dacă nu era de acord cu decizia de a fi revocată și demisă doamna Codruța Covesi a acceptat acest lucru pentru că este unul fundamental într-un stat de drept. E nevoie să îmbunătățim, să perfecționăm legislația electorală ca pe viitor asemenea situații să nu se mai repete”, a susținut Valeriu Ghilețchi, deputat PPEM.

„Nu-mi spuneți dvs și nu faceți comparația cu Klaus Iohannis că chiar e de râsul găinii. Este complet altă situație. Noi avem o justiție care pur și simplu nu poate lua decizii corecte. Toți judecătorii propuneți astăzi să răspundă penal pentru invalidarea alegerilor și atunci am să înțeleg să dvs sunteți om de stat”, a comunicat Maria Ciobanu, deputat PLDM.

„Ceea ce s-a întâmplat este foarte grav, deoarece legea aplicată în extreme este cea mai mare injustiție, spunea Cicero. De aceea, nu cred că legislația este cea care poartă vina”, a declarat Roman Boțan, deputat PL.

Și socialiștii s-au opus modificărilor codului electoral. Reacția lor a stârnit indignarea democratului Andrian Candu.

„Acei care au luat asemenea decizii, eu sunt sigur că au regretat că au înțeles că dreapta, ”pravii sektor” crește și ei vor veni în Parlament pe seama invalidării pe seama alegerilor locale. Atunci când propuneți anumite proiecte de legi să modificați, gândiți-vă la principiul bumerangului”, a spus Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

„Da poate asta e o coaliție pe care voi o creați. Ați vorbit despre domnul Năstase care crește în sondaje și care o să vină în Parlament pe cal alb, pentru voi probabil”, a comunicat Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului, deputat PDM.

Potrivit hotărârii votate de majoritatea parlamentare, Comisia urmează să prezinte în termen de 60 de zile concluzii și propuneri, inclusiv de îmbunătățire a Codului Electoral. Inițial, despre acest fapt a vorbit public președintele PD, Vlad Plahotniuc care a menționat că trebuie instituită o comisie pentru a evalua lacunele electorale.