A fost ratificat acordul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în ședința de astăzi a Parlamentului. Contractul prevede interconectarea electrică dintre Moldova și România. La adunarea de astăzi a deputaților, comunistul Vladimir Voronin s-a arătat sceptic față de acest proiect.

„Partea română are aportul ei la această conectare, ori va scoate doar bani?”, l-a întrebat Vladimir Voronin pe președintele comisiei parlamentare Ștefan Creangă.

La rândul său Creangă a declarat că: „Obligația din partea României există la instalarea stației back-to-back”.

Potrivit acordului, creditul va fi transferat în 20 de rate. Fiecare tranşă va avea o valoare minimă de un milion de euro. Comisioanele şi dobânzile vor fi calculate pentru fiecare tranşă în parte, în baza ratei de depozit. Termenul împrumutului este de 25 de ani.

Pentru implementarea completă a proiectului vor fi utilizați 270 mln de euro. 80 mln de euro vor fi împrumutați de la Banca Europeană de Investiții, alte 80 mln de euro vor fi oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banca Mondială va oferi un împrumut de 70 mln de euro, iar 40 mln de euro vor fi oferiți ca grant de UE.

Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.