Care sunt industriile ce trag în jos economia Moldovei

13 iulie 2018, ora 13:41

Potrivit unei analize realizate de MEI, industria produselor lactate continuă să descrească deja de aproape un an. În ianuarie-aprilie 2018 volumul producției de lactate a înregistrat o diminuare de 18%, din cauza productivității scăzute, descreșterii şi concentrării efectivului de animale în sectorul casnic, descreşterii producției de lapte. Cota exporturilor este foarte joasă (doar 7% din volumul vânzărilor), însă importurile de lactate în țară sunt în creștere (+4,1%). Aceste circumstanţe generează costuri de producție suplimentare și presiuni concurențiale pentru producătorii din sector.

Industria farmaceutică este la fel în diminuare a șasea lună consecutiv. Producția de preparate farmaceutice a diminuat cu 31%. MEI constată că situaţia poate fi legată de retragerea unor operatori străini de pe piaţa farmaceutică internă, precum și de situaţia concurențială nefavorabilă în sector.

Industria producătoare de mașini și utilaje de utilizare generală este o altă subramură care înregistrează scăderi continui ale producției. Aceasta ocupă o cotă de circa 2,3% în totalul producției industriale, iar în primele 4 luni ale anului 2018 a înregistrat descreșteri constante (-25% cumulativ). Factorul de bază care a influențat descreșterea industriei date a fost restrângerea producției de pe piețele externe, unde volumul vânzărilor s-a diminuat cu 59%.

Şi industria extractivă este o ramură instabilă, care în ianuarie-aprilie a înregistrat rezultat negativ (-11,4%), din cauza factorilor meteorologici (temperaturile medii scăzute din luna martie 2018).

Un alt sector ce este încă în regres, este cel al construcțiilor (-1,7% în I trimestru 2018), dar și unele ramuri industriale cum este industria de producere a cimentului, varului, ipsosului la fel prezintă evoluții negative.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram