Ministrul Finanțelor a fost luat la rost, în plenul parlamentului, după ce le-a cerut deputaților să voteze un proiect de lege pentru a putea lua un credit de 24, 9 milioane de euro de la Banca Mondială. Demnitarul a menționat că banii sunt necesari pentru a acoperi deficitul bugetar din acest an. Asta chiar dacă în urmă cu o săptămână, după rezoluția Parlamentului European, PD a declarat ca nu are nevoie de asistență macrofinanciară a UE, iar bani în buget sunt. Deputații i-au amintit acest lucru ministrului de Finanțe și i-au recomandat să-și dea demisia.

Creditul de aproape 25 de milioane de euro ar urma să fie acordat de Banca Mondială prin programul DPO-3. Banii sunt oferiți pe un termen de 25 de ani, cu o dobândă fixă de 1,4 procente anual. Ministrul finanțelor a spus că acest împrumut va fi folosit pentru finanțarea reparațiilor drumurilor sau pentru salarii.

„El va fi utilizat pentru finanțarea tuturor cheltuielilor care sunt prevăzute în bugetul de stat, inclusiv ceea ce ați spus dumneavoastră pe drumuri, inclusiv la achitarea salariilor, inclusiv la faptul că noi alimentăm copiii în școli”, a declarat Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor.

Solicitarea ministrului i-a derutat pe unii deputați, mai ales că săptămâna trecută democrații anunțau că pentru Moldova banii care urmau să vină de la UE nu sunt importanți.

„Ceva nu se leagă. Atunci când Parlamentul European a suspendat finanțarea. Am auzit cuvântul că acești bani au avut destinația pentru copii, majorarea salariilor la profesori,ceea ce nu-i adevărat, și acum aud din nou că această sumă vine ce ține de asistența, ajutorul copiilor”, a spus Mihai Ghimpu, deputat PL.

„În primul rând Parlamentul European nu a decis suspendarea, Parlamentul European a recomandat suspendarea Comisiei Europene. Decizia Îi aparține comisiei”, a declarat Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor.

„Pensiile și salariile majorate trebuie achitate mereu, inclusiv după alegeri, dar majorările au loc din contul creditelor pe care le luați acum, iar la anul puteți să nu primiți, așa cum nu ați primit grantul din partea UE”, a menționat Elena Bodnarenco, deputat PCRM.

„Eu nu văd probleme având în vedere că dinamica creșterii economice, dinamica creșterii încasărilor la bugetul de stat. Eu nu văd probleme”, a declarat Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor.

Alți deputați au acuzat actuala guvernarea democrată își face campanie electorală din creditele luate și achitate din bugetul de stat, iar liderul comuniștilor i-a sugerat ministrului să-și dea demisia.

„Ceea ce vorbiți dumneavoastră că aveți creștere și aveți încasări la buget, dacă ar fi așa atunci nu ați avea nevoie de împrumut”, a spus Valerian Bejan, deputat PL.

„Noi avem cheltuieli 102 milioane lei și 800 de milioane de drumuri bune pentru Moldova. Sunt finanțate provocând noi datorii. Deci o campanie electorală noi o finanțăm din datorii pe care și le asumă statul”, a spus Grigore Cobzac, deputat PLDM.

„Eu n-am să speculez așa cum faceți dumneavoastră. Eu încă o dată am să insist că este un împrumut care finanțează deficitul general”, a declarat Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor.

„Ceea ce ascult eu acum ”Hocetsa rugatsa matom”. Domnule ministru, mata ”vopșă” ai studii financiare, economice? Pentru că mata ”poneatii, categorii ” sunt încurcate categoric. Mata nu înțelegi despre ce vorbești. Eu am o propunere. Reieșind din experiența mea și din stagiul meu de activitate, imediat după ce pleci din Parlament, depune cerere și pleacă din postul de ministru. Nu discredita acest minister”, a declarat Vladimir Voronin, deputat PCRM.

„Mulțumesc de grijă și de sfat , dar eu cu permisiunea dumneavoastră nu am să-l urmez”, a declarat Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor.

Argumentele opoziției însă nu au fost auzite, iar proiectul de lege a fost votat în ambele lecturi. Săptămâna trecută, Parlamentul European a suspendat asistența macro-financiară pentru Moldova, principalul motiv fiind invalidarea alegerilor locale. Documentul urmează să fie discutat în cadrul Comisiei Europene, care va lua o decizie finală privind asistența fdestinată Republicii Moldova.