Cazurile de intoxicaţii cu ciuperci sunt tot mai frecvente în rândul populaţiei din Moldova. Doar în perioada 9-13 iulie au făcut intoxicație în urma consumului de ciuperci 11 persoane mature și 6 copii, dintre care un copil a decedat, anunță Ministerul Sănătății.

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 de bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care 7 copii.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală și este necesară operativitatea în stabilirea diagnosticului pentru a salva persoana afectată.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă, iar după 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Copiii prezintă cel mai vulnerabil grup, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.

Pentru a nu fi afectați de problema intoxicației prin consumul de ciuperci, se recomandă:
– Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune să nu le consumaţi şi să nu le degustaţi, mai ales în formă crudă;
– Să nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
– Să nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
– Să nu implicaţi în procesul de colectare copiii; – Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
– Să alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;
– Să nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.