/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Atenție mare la ciuperci! Un copil de 4 ani a murit după ce a mâncat ciuperci. Sora și mama acestuia se află în stare gravă la spital

missing
13 iulie 2018, ora 19:20

“Au fost aduși pe data de nouă iulie fratele și sora din raionul Florești în stare extrem de gravă după ce au folosit în alimentație ciuperci culese din pădure, s-a intoxicat toată familia. Cu părere de rău am pierdut un copil. Necroză acută a ficatului după folosirea ciupercilor, cu părere de rău asta este”, a declarat Elena Cojocaru, Șef Secției Interimat Reanimare Chirurgicală și Toxicologie.

Pe lângă acest caz, medicii de la IMC luptă pentru a salva și alți pacienți care au devenit victimele consumului de ciuperci otravitoare.

La momentul de față avem cinci copii internați cu ciuperci, au fost șase transferați deja în secție la etapa a doua sunt cu ameliorare generală, rămâne în stare extrem de gravă un copilaș care este la respirație sistată. Prognosticul este foarte foarte rezervat în privința ciupercilor otrăvitoare, noi facem tot: terapie infozională, plazmoferoză și toate procedurile care sunt posibile, dar…”, a spus Elena Cojocaru, Șef Secției Interimat Reanimare Chirurgicală și Toxicologie.

Potrivit nutriționiștilor, intoxicația cu ciuperci debutează după două-trei ore de la consumarea lor. Aceștia recomandă să ne adresăm imediat după ajutor medical pentru că fiecare minut contează.

Se începe cu greață, cu vomă, diaree, febră, dar și cu o senzație oculară care poate să ajungă și la niște pierderi de cunoștință poate să fie. Dacă și s-au consumat ciupercile și au apărut primele simptome este nevoie de chemat ambulanța de urgență”, a spus Luminița Suveică, medic nutriționist.

Pentru a nu ajunge în astfel de situații critice, specialiștii vin cu mai multe recomandări.

“Sfatul meu este de a procura acele ciuperci care se comercializează în locuri autorizate, cele crescute în sere și pe cele pe cafre le cunoaștem și nici într-un caz să nu facem experiențe pe propria sănătate”, a sugerat Luminița Suveică, medic nutriționist.

Chiar și așa, cei care vând ciuperci pe la colțuri de stradă dau asigurări că sunt bune și nu pun în pericol viețile oamenilor.

“Ei se duc în pădure și strâng diferite ciuperci și ei normal că se otrăvesc, da noi mâncăm, dăm și la nepoți chiar și sâmbătă am pregătit și am mâncat”.

“Noi le gustăm direct din pădure și dacă nu este iute este bună, dacă este iute nu este bună. Dacă doriți să vedeți că ciupearca este otrăvită puneți o ceapă, se înegrește ceapă înseamnă că bureții nu sunt buni. Eu le spăl bine să nu aibă țărnă, le fierb, le prăjesc și mai beau și un pahar cu vin dacă am”.

Unii oameni spun că nu le este frică să consume ciuperci.

“Sunt destul de gustoase, noi când eram copii le strângeam și erau încă că ieșeau direct din pământ. Acum după ploi sunt o sumedenia de ciuperci”.

“Soția le gătește și sunt foarte gustoase, eu tare le iubesc. Niciodată nu mi s-a întâmplat nimic rău”.

Datele ministerului Sănătății arată că se atestă o sporire a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci. Doar în perioada 09-13 iulie 11 persoane mature și 6 copii, dintre care un copil a decedat. Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram