Un copil de doar patru ani, din raionul Florești, a decedat noaptea trecută la Institutul Mamei și Copilului după ce s-ar fi intoxicat cu ciuperci. Sora și mama acestuia se află în stare gravă la spital. Medicii spun că familia a mâncat ciupercile pe care le-a cules din pădure. Datele ministerului Sănătății sunt alarmante. Doar în ultima săptămână, 11 maturi și 6 copii s-au otrăvit din această cauză.

„Au fost aduși pe data de nouă iulie fratele și sora din raionul Florești în stare extrem de gravă după ce au folosit în alimentație ciuperci culese din pădure, s-a intoxicat toată familia. Cu părere de rău am pierdut un copil. Necroză acută a ficatului după folosirea ciupercilor, cu părere de rău asta este”, a declarat Elena Cojocaru, Șef Secției Interimat Reanimare Chirurgicală și Toxicologie.

Pe lângă acest caz, medicii de la IMC luptă pentru a salva și alți pacienți care au devenit victimele consumului de ciuperci otravitoare.

La momentul de față avem cinci copii internați cu ciuperci, au fost șase transferați deja în secție la etapa a doua sunt cu ameliorare generală, rămâne în stare extrem de gravă un copilaș care este la respirație sistată. Prognosticul este foarte foarte rezervat în privința ciupercilor otrăvitoare, noi facem tot: terapie infozională, plazmoferoză și toate procedurile care sunt posibile, dar…”, a spus Elena Cojocaru, Șef Secției Interimat Reanimare Chirurgicală și Toxicologie.

Potrivit nutriționiștilor, intoxicația cu ciuperci debutează după două-trei ore de la consumarea lor. Aceștia recomandă să ne adresăm imediat după ajutor medical pentru că fiecare minut contează.

Se începe cu greață, cu vomă, diaree, febră, dar și cu o senzație oculară care poate să ajungă și la niște pierderi de cunoștință poate să fie. Dacă și s-au consumat ciupercile și au apărut primele simptome este nevoie de chemat ambulanța de urgență”, a spus Luminița Suveică, medic nutriționist.

Pentru a nu ajunge în astfel de situații critice, specialiștii vin cu mai multe recomandări.

„Sfatul meu este de a procura acele ciuperci care se comercializează în locuri autorizate, cele crescute în sere și pe cele pe cafre le cunoaștem și nici într-un caz să nu facem experiențe pe propria sănătate”, a sugerat Luminița Suveică, medic nutriționist.

Chiar și așa, cei care vând ciuperci pe la colțuri de stradă dau asigurări că sunt bune și nu pun în pericol viețile oamenilor.

„Ei se duc în pădure și strâng diferite ciuperci și ei normal că se otrăvesc, da noi mâncăm, dăm și la nepoți chiar și sâmbătă am pregătit și am mâncat”.

„Noi le gustăm direct din pădure și dacă nu este iute este bună, dacă este iute nu este bună. Dacă doriți să vedeți că ciupearca este otrăvită puneți o ceapă, se înegrește ceapă înseamnă că bureții nu sunt buni. Eu le spăl bine să nu aibă țărnă, le fierb, le prăjesc și mai beau și un pahar cu vin dacă am”.

Unii oameni spun că nu le este frică să consume ciuperci.

„Sunt destul de gustoase, noi când eram copii le strângeam și erau încă că ieșeau direct din pământ. Acum după ploi sunt o sumedenia de ciuperci”.

„Soția le gătește și sunt foarte gustoase, eu tare le iubesc. Niciodată nu mi s-a întâmplat nimic rău”.

Datele ministerului Sănătății arată că se atestă o sporire a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci. Doar în perioada 09-13 iulie 11 persoane mature și 6 copii, dintre care un copil a decedat. Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!