Candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova vor fi monitorizați de un grup de jurnaliști de investigație, în baza unor indicatori de integritate. Verificările vor avea loc în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2018”, relansată astăzi. Unii reprezentanți ai partidelor politice, prezenți la conferința de presă, au salutat inițiativa.

Un grup de ONG-uriși-au unit forțele pentru a deconspira candidaţii electorali compromişi, care vor râvni la funcţia de deputat la Parlamentarele din 2018.

„Anul acesta, viitoarea campanie electorală, lucru acesta va fi foarte greu de făcut, pentru că avem vot mixt corespunzător circumscripție națională și uninominale. Cu toate acestea, considerăm că este dreptul cetățenilor să cunoască persoanele pentru care intenționează sau își vor da votul”, a declarat Petru Macovei, director executiv API.

Inițiativa a fost lansată cu scopul de a informa cetățenii despre candidații electorali, care nu întrunesc criteriile de integritate morală, și pentru a încuraja cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidați cinstiți.

„Noi verificăm absolut toate sursele posibile. Jurnaliștii care vor investiga și vor documenta candidații la funcțiile publice vor fi cei care colaborează cu CIJ, sunt în mare parte jurnaliști de investigație”, a menționat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

„În ipoteza în care o instituție nu oferă informație sau refuză să ofere aceste informații. Este posibil să fie nevoie să ne adresăm în judecată, să formulăm cereri pe motivul îngrădirii accesului la informație”, a susținut Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

„Am avut cazuri în activitatea noastră, anumite persoane pe care le documentaserăm, ca având probleme de integritate și în privința cărora au fost pornite proceduri și la ANI. Acele persoane erau promovate în funcții”, a spus Viorica Zaharia, redactoră moldovacurata.md.

Monitorizarea va fi făcută în baza a patru criterii de bază: integritatea în activitatea politică, în gestionara averii și a intereselor personale, în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și cazierul juridic. De asemenea, vor există și o serie de indicatori.

„În ceea ce privește integritatea în activitatea politică va fi: consecvența parlamentară, consecvența în activitatea extra-parlamentară. Dacă e vorba de un concurent electoral, partid, care mai degrabă a avut un trecut extraparlamentar”, a comunicat Maria Kalughin, expertă ADEPT.

Profilurile și investigațiile realizate vor fi publicate în mai multe surse media de informare. Majoritatea partidelor politice, prezente la eveniment, au salutat inițiativa.

„Partidul Unității Naționale vă mulțumește pentru inițiativă. Îmi exprim regretul că acele persoane care au figurat în investigațiile dvs din 2008. Unele din ele sunt astăzi în Parlament, în fruntea unor comisii parlamentare”, a precizat Ana Guțu, Partidul Unității Naționale.

„Ne-am dori ca această activitate să nu fie pe poziție de procuror, dar să fie ceva mai largă”, a declarat Anatolie Prohnițchi, președinte Partidul Verde Ecologist.

„Este una binevenită. Mai mult decât atât, noi am vorbit, am instituționalizat într-un fel, am scris într-un document cu partenerii noștri din platforma DA precum că în măsura în care acest lucru se va întâmpla, partidul este obligat să excludă acest concurent din listă”, a spus Sergiu Litvinenco, reprezentantul PAS.

Iniţiațiva „Parlamentul Curat” a fost lansată în 2008. Iar primele monitorizări au fost publicate începând cu Parlamentarele din 2009.Proiectul este finanțat de Fundația Soros Moldova.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban