Imagini dezolante pe o stradă din capitală. Cinci tineri au fost găsiți în stare de inconștiență pe scările unui oficiu după ce s-ar fi drogat. Potrivit oamenilor legii, aceștia au vârstele cuprinse între 15 și 24 de ani. Specialiștii sună alarma și spun că problema consumului de droguri printre tineri devine tot mai accentuată. Grav este că nici servicii calificate care i-ar ajuta să scape de acest viciu nu avem.

Poliţiştii au fost alertați la ora 8 dimineața de către un trecător care i-a observat pe tineri dormind pe scările unui oficiu de pe strada Veronica Micle. Lângă aceştia au fost depistate şi câteva sticle din plastic pe care le-ar fi folosit pentru inhalarea drogurilor. La faţa locului a venit şi o ambulanţă care i-a acordat ajutor medical minorului.

„Aceștia au fost escortați la inspectoratul de poliție centru pentru audieri. Persoanele s-au dovedit a fi originare din municipiul Chișinău, municipiul Hîncești și Leova. Tinerii urmează a fi supuși expertizei narcologice”, a declarat Svetlana Scripnic, ofițer de presă, poliția capitalei.

Dacă rezultatele expertizei narcologice vor arăta că aceștia au consumat droguri, atunci tinerii riscă să fie cercetați penal. Închisorea, în opinia specialiștilor, nu este o măsură potrivită, pentru că tinerii au nevoie de ajutor calificat, care în țara noastră, din păcate, lipsește.

„Problema principală este că în țara noastră sunt foarte puține servicii care ar putea să acorde ajutor în astfel de cazuri, iar calitatea serviciilor existente lasă de dorit. În acest caz dacă la acești tineri vor fi găsite substanțe narcotice asta înseamnă răspundere penală, adică pot fi băgați la pușcărie, dar se vor întoarce de acolo într-o stare și mai rea”, a menționat Ruslan Poverga, director A.O. „Inițiativa pozitivă”.

Problema consumului de droguri în rândul minorilor persistă atât printre tinerii cu bani, cât și printre cei săraci.

„Cauze sunt foarte multe, noi nu știm cine sunt acești tineri care acum au ajuns în vizor, poate sunt copii din familii social vulnerabile sau poate părinții acestora au plecat peste hotare pentru a asigura familia, de aceea această problemă nu poate fi alipită unei pături sociale”, a susținut Ruslan Poverga, director A.O. „Inițiativa pozitivă”.

Din spusele lui Poverga, în ultimii ani tot mai mulți tineri cad pradă drogurilor de la vârste fragede.

„Pe piață apar foarte multe substanțe narcotice ieftine și limita de vârstă a oamenilor care folosesc narcotice coboară tot mai jos, adică putem observa faptul că adolescenții de 13 – 14 ani încep să se drogheze”, a comunicat Poverga.

În Republica Moldova oficial sunt înregistrate 12 mii de persoane dependente de substanțe psihoactive. Conform evaluării specialiștilor, numărul acestora ar fi de 36 200 de persoane.