Construcția Arenei Chișinău ar putea costa peste un miliard de lei (de la 50 la 80 de milioane de euro), iar acești bani vor fi achitați până la urmă din bugetul de stat. Proiectul de construcție a Arenei nu este altceva decât o nouă schemă prin care statul se va împrumuta, prin intermediul companiei private care va construi obiectul, de la o bancă un fond de investiții, iar în zece ani va trebui să restituie acești bani, cu o dobândă despre care nu ni se spune nimic. Aceasta este concluzia formulată de experții Veaceslav Ioniță și Ștefan Gligor în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

„Dacă cineva are speranța că acesta este un proiect fezabil economic, se înșală amarnic. Dacă era fezabil, era implementat deja de mulți ani de agenții economici, de privați. Vreau să văd un studiu de fezabilitate despre recuperarea banilor. Cum întoarcem banii cheltuiți pentru Arenă? Vreau să văd dacă există posibilitatea ca Arena măcar să își acopere cheltuielile de întreținere”, a menționat Ioniță.

Ștefan Gligor a precizat la rândul său că, potrivit angajamentelor asumate, statul va întoarce în primul an 25 la sută din cheltuielile proiectului. Ulterior, timp de zece ani, statul va asigura restituirea investiției partenerului privat.

„Totul este foarte simplu, noi, cetățenii Republicii Moldova, fără a fi întrebați de cineva, fără a fi fost făcut vreun studiu de piață, am fost puși în fața faptului că în următorii zece ani vom plăti 50 de milioane de euro, cu dobândă, pentru construcția acestei Arene. Eu am o bănuială că banii care vor veni pentru a construi această arenă ar putea avea o proveniență dubioasă. Ei ar putea veni dintr-un fond dubios. Suma totală s-ar putea ridica la 80 de milioane de euro”, a explicat Gligor.

Veaceslav Ioniță de asemenea a confirmat că îi este clar că toate riscurile financiare pentru construcția Arenei Chișinău le garantează statul, iar până la urmă investitorul nu își va putea recupera investiția din activitatea arenei și o va face din contul statului.